مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، رشت ، m.modaresi@areeo.ac.ir
چکیده: (94 مشاهده)
مقوله امنیت غذایی متأثر از عوامل متعددی است که از مهمترین آنها میتوان به افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی اشاره نمود. با توجه به نقش برنج در تغذیه روزانه ایرانیان و لزوم افزایش بهرهوری از منابع محدود سرزمینی برای تأمین نیاز به این محصول مهم، ناچار به افزایش عملکرد در واحد سطح میباشیم. شناسایی ژنوتیپهایی که حاوی آللهای ژنهای مرتبط با بهبود عملکرد هستند یکی از روشهای بهنژادی گیاهی برنج برای تولید ارقام پرمحصول است. با توجه به اهمیت صفت تعداد دانه در خوشه و اثر آن در افزایش عملکرد در واحد سطح، در این پژوهش، از میان چندین ژن مرتبط با عملکرد، جداسازی ژنوتیپهای برنج با استفاده از نشانگر عملکردی مرتبط با ژن Gn1a (Grain number 1a) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 52 ژنوتیپ محلی و اصلاح شـده برنج از کلکسیون مؤسسه تحقیقات برنج کشور تهیه و صفت تعداد دانه بر اساس ارزیابیهای فنوتیپی در مزرعه و آزمایش مولکولی مبتنی بر الگوی باندی ایجاد شده با آغازگر اختصاصی ژن Gn1a مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابی ژنتیکی ارقام منجر به شناسایی 15 رقم دارای آللهای مرتبط با صفت تعداد زیاد دانه و 37 رقم فاقد این آللها گردید. ارزیابیهای فنوتیپی نیز اطمینان و دقت نشانگر مورداستفاده برای پیشبینی و متمایز کردن ارقام جهت برنامههای اصلاحی آتی را تأیید نمود.
Talebi Kouyakhi S, Maleki Zanjani B, Modarresi M, Tarang A. Screening of Different Rice Genotypes Using Functional Markers Related to Gn1a Gene. pgr 2024; 11 (1) URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-299-fa.html
طالبی کویخی اسمعیل، ملکی زنجانی بهرام، مدرسی مصطفی، ترنگ علیرضا. جداسازی ژنوتیپهای مختلف برنج با استفاده از نشانگرهای عملکردی مرتبط با ژن Gn1a. پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1403; 11 (1)