[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فهرست داوران همکار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ISSN
شاپای آنلاین: ISSN 2676-7309
شاپای چاپی: ISSN 2383-1367
..




 
..
:: دوره 6، شماره 2 - ( 1398 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 140-129 برگشت به فهرست نسخه ها
تجزیه ژنتیکی و هتروزیس برای پارامترهای چسبندگی در برنج (.Oryza sativa L) با استفاده از طرح تلاقی کارولینای شمالی (NCIII)
علیرضا حقیقی حسنعلیده ، عزت‌اله فرشادفر ، مهرزاد اله‌قلی‌پور*
مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران ، m.allahgholipour@areeo.ac.ir
چکیده:   (12405 مشاهده)
این پژوهش به‌منظور برآورد اثرات ژنی، وراثت‌پذیری، هتروزیس و شناسایی روش‌های مناسب به‌نژادی جهت بهبود پارامترهای چسبندگی برنج، طی سال‌های 95-1393 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور انجام گرفت. نتاج به‌دست‌آمده از طرح تلاقی کارولینای شمالی III به‌همراه والدین آن‌ها در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور کشت گردیدند. بررسی تجزیه واریانس پارامترهای چسبندگی نشان داد که اثر ماده‌ها، اثر نرها و اثر متقابل بین نرها و ماده‌ها برای همه پارامترهای مورد بررسی به‌استثنای حداکثر چسبندگی معنی‌دار بود. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که ویژگی‌های چسبندگی تحت تأثیر آثار افزایشی و غیرافزایشی ژن‌ها قرار دارند. سهم آثار غیرافزایشی در کنترل ژنتیکی حداکثر چسبندگی بیشتر از آثار افزایشی بود، درحالی‌که برای فروریختگی چسبندگی، چسبندگی نهایی و پسروی چسبندگی، سهم آثار افزایشی بیشتر بود. مقادیر بالای برآورد وراثت‌پذیری عمومی نشان داد که بروز پارامترهای چسبندگی بیشتر تحت تأثیر آثار ژنتیکی است. با توجه به وجود آثار غیرافزایشی و برآورد وراثت‌پذیری خصوصی پایین در صفت حداکثر چسبندگی، استفاده از برنامه‌های اصلاحی مبتنی بر تلاقی جهت بهبود این صفت، امیدبخش خواهد بود. برای سایر پارامترهای چسبندگی، برآورد وراثت‌پذیری خصوصی بالا بود. لذا، استفاده از برنامه‌های به‌نژادی مبتنی بر انتخاب جهت بهبود این صفات، امیدبخش می‌باشد. بررسی هتروزیس نسبی بر اساس میانگین والدین نشان داد که دامنه هتروزیس از 3.73- تا 1.93 درصد، از 5.51 تا 21.33 درصد، از 4.57- تا 1.26 درصد و از 26.04- تا 9.36 درصد، به‌ترتیب برای صفات حداکثر چسبندگی، فروریختگی، چسبندگی نهایی و پسروی چسبندگی وجود داشت.
واژه‌های کلیدی: برنج، پارامترهای چسبندگی، طرح تلاقی کارولینای شمالی، هتروزیس
متن کامل [PDF 905 kb]   (1348 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک گیاهی
پذیرش: 1398/9/15
فهرست منابع
1. AACC. (1995). Determination of the Pasting Properties of Rice with the Rapid Visco Analyser. AACC Method 61-02. First Approval. 10-26-94. Approved Method of Analysis, 9th Edition. Amer. American Association of Cereal Chemists, Saint Paul, Minnesota, USA.
2. Acquaah, G. (2012). Principles of Plant Genetics and Breeding, 2nd Edition. Wiley-Blackwell, Oxford, UK. [DOI:10.1002/9781118313718]
3. Allahgholipour, M. and Rabiei, B. (2017). Identification of heterotic combinations for paste viscosity properties of rice grain using GGE biplot method. Cereal Research, 6(3): 367-383 (In Persian).
4. Allahgholipour, M., Farshadfar, E. and Rabiei, B. (2014). Molecular characterization and genetic diversity analysis of different rice cultivars by microsatellite markers. Genetika, 46: 187-198. [DOI:10.2298/GENSR1401187A]
5. Allahgholipour, M., Rabeie, B. and Yekta, M. (2012). Assessment of general and specific combining abilities of the starch paste viscosity properties in parental lines of hybrid rice. Iranian Journal of Crop Sciences, 13(1): 178-193 (In Persian).
6. Allahgholipour, M., Rabeie, B., Ebadi, A., Hoseini, M. and Yekta, M. (2010). Starch viscosity properties: New criteria for assessment of cooking quality of rice (Oryza sativa L.) cultivars. Iranian Journal of Crop Sciences, 12(2): 140-151 (In Persian).
7. Bao, J.S. and Xia, Y.W. (1999). Genetic control of paste viscosity characteristics in Indica rice (Oryza sativa L.). Theoretical and Applied Genetics, 98(6-7): 1120-1124. [DOI:10.1007/s001220051175]
8. Bao, J., Kong, X., Xie, J. and Xu, L. (2004). Analysis of genotypic and environmental effects on rice starch. 1. Apparent amylose content, pasting viscosity, and gel texture. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(19): 6010-6016. [DOI:10.1021/jf049234i]
9. Behzadi, Z., Abdoshahi, R. and Mohayeji, M. (2017). Study of genetic parameters in breeding population of Roushan × Mahdavi with North Carolina Design III. Iranian Journal of Field Crop Science, 48(1): 243-251 (In Persian).
10. Chen, Z.J. (2013). Genomic and epigenetic insights into the molecular bases of heterosis. Nature Reviews Genetics, 14(7): 471-482. [DOI:10.1038/nrg3503]
11. Gholizadeh, A., Dehghani, H. and Khodadadi, M. (2018). Estimation of genetic parameters, general and specific combining ability in iranian endemic coriander populations. Plant Genetic Researches, 5(1): 19-38 (In Persian). [DOI:10.29252/pgr.5.1.19]
12. Gravois, K.A. and Webb, B.D. (1997). Inheritance of long grain rice amylograph viscosity characteristics. Euphytica, 97(1): 25-29. [DOI:10.1023/A:1003082930147]
13. Hallauer, A.R., Carena, M.J. and Filho, J.B.M. (2010). Quantitative Genetics in Maize Breeding, 6th Edition. Springer, Iowa, USA. [DOI:10.1007/978-1-4419-0766-0_9]
14. Huang, R., Jiang, L., Zheng, J., Wang, T., Wang, H., Huang, Y. and Hong, Z. (2013). Genetic bases of rice grain shape: so many genes, so little known. Trends in Plant Science, 18(4): 218-226. [DOI:10.1016/j.tplants.2012.11.001]
15. IBM Corp. (2011). IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0. Wadsworth Publishing Company, California, USA.
16. Jin, Z., Jiang, W., Chin, J. and Koh, H. (2004). Analysis on the combining ability of taste meter value and starch RVA properties in Indica rice. Zuo wu xue bao, 30(12): 1210-1214.
17. Jin-Song, B.A.O., Sheng-Quan, S.H.E.N. and Ying-Wu, X.I.A. (2006). Analysis of genotype× environment interaction effects for starch pasting viscosity characteristics in Indica rice. Acta Genetica Sinica, 33(11): 1007-1013. [DOI:10.1016/S0379-4172(06)60136-4]
18. Juliano, B.O. (1985). Rice Chemistry and Technology, 2nd Edition. American Association of Cereal Chemists, Incorporated Saint Paul, Minnesota, USA.
19. Kuo, Y.C., Webb, B.D. and Stansel, J.W. (1997). Genetic studies on amylose content and amylographic breakdown viscosity of milled rice by means of generation mean analysis. Journal of Agricultural Research in China, 46(2): 99-115.
20. Liu, G.M. (2013). Heterotic analysis of starch viscosity properties in Indica hybrid rice. Journal of Plant Genetic Resources, 14(3): 434-439.
21. Nasiri, E., Sabouri, A., Forghani, A. and Esfahani, M. (2019). Grouping of rice genotypes based on grain iron, zinc, manganese and protein and performance measurement of linked microsatellite markers. Plant Genetic Researches, 5(2): 73-84 (In Persian). [DOI:10.29252/pgr.5.2.73]
22. Rahimsouroush, H., Rabeie, B., Nahvi, M. and Ghodsi, M. (2007). Study of some morphological, qualitative traits and yield stability of rice genotypes (Oryza sativa L.). Pajouhesh and Sazandegi, 75: 25-32 (In Persian).
23. Ramezanpour, A., pirdashti, H., Pirdashti, H. and Bahari Saravi, S. (2015). Investigation of the quality traits and their relationship with grain yield in promising lines of rice (Oryza sativa L.). Applied Field Crops Research, 28(107): 8-16 (In Persian).
24. Sarker, U., Biswas, P.S., Prasad, B. and Khaleque Mian, M.A. (2002). Heterosis and genetic analysis in rice hybrid. Pakistan Journal of Biological Sciences, 5: 1-5. [DOI:10.3923/pjbs.2002.1.5]
25. Shu, Q.Y. (1996). Study on the cooking and eating quality of rice. Ph.D. Thesis, Zhejiang Agricultural University, Zhejiang, China.
26. Tarinejad, A., Azizi, P., Rashidi, V. and Ghaffari, M. (2015). Heritability and genetic variance components in sunflower single cross hybrids. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 22(4.1): 1-13 (In Persian).
27. Torres, E.A. and Geraldi, I.O. (2007). Partial diallel analysis of agronomic characters in rice (Oryza sativa L.). Genetics and Molecular Biology, 30: 305-613. [DOI:10.1590/S1415-47572007000400018]
28. Wu, D.X., Shu, Q.Y. and Xia, Y.W. (2001). Rapid identification of starch viscosity property of early Indica rice varieties with different apparent amylase content by RVA profile. Chinese Journal of Rice Science, 15(1): 57-59.
29. Wu, D., Shen, S., Xia, Y. and Shu, Q. (2002). Development and characterization of a low starch viscosity rice mutant. Cereal Research Communications, 30: 301-305. [DOI:10.1007/BF03543422]
30. You, S., Cao, Y., Jiang, K., Zheng, J., Wu, X., Zhang, T., Yang, L., Yang, Q., Wan, X., Luo, J. and Li, Z. (2012). Analysis of heterosis, combining ability and heritability of cadmium content in brown rice of three-line Indica hybrid rice. Agricultural Science and Technology, 13(11): 2358-2362.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haghighi Hasanalideh A, Farshadfar E, Allahgholipour M. Genetic Analysis and Heterosis for Viscosity Parameters in Rice (Oryza sativa L.) through North Carolina III Mating Design. pgr 2020; 6 (2) :129-140
URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-155-fa.html

حقیقی حسنعلیده علیرضا، فرشادفر عزت‌اله، اله‌قلی‌پور مهرزاد. تجزیه ژنتیکی و هتروزیس برای پارامترهای چسبندگی در برنج (.Oryza sativa L) با استفاده از طرح تلاقی کارولینای شمالی (NCIII). پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1398; 6 (2) :129-140

URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-155-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
پژوهش های ژنتیک گیاهی Plant Genetic Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4642