Plant Genetic Researches
پژوهش های ژنتیک گیاهی
pgr
Agriculture
http://pgr.lu.ac.ir
1
admin
2383-1367
2676-7309
10.22034/pgr
14
1206
fa
jalali
1399
12
1
gregorian
2021
3
1
7
2
online
1
fulltext
fa
بررسی تنوع ژنتیکی و برآورد وراثتپذیری و همبستگی ژنتیکی با استفاده از روش REML برای صفات مختلف در ژنوتیپهای خلر (Lathyrus sativus L.)
Evaluation of Genetic Diversity and Estimation of Heritability and Genetic Correlation Using REML for Different Traits in Grass Pea (Lathyrus sativus L.) Genotypes
ژنتیک کلاسیک و ژنتیک جمعیت
Population genetics
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:IRANsans;"><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;">اساس تحقیقات به­نژادی </span></span><span style="font-size:12.0pt;">گیاهان بر پایه تنوع ژنتیکی وسیع استوار است و ارزیابی تنوع ژنتیکی یکی از مهم­ترین گام­ها در معرفی ارقام جدید است. </span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;">در این تحقیق تنوع ژنتیکی 25 ژنوتیپ خلر برای صفات مختلف در شهرستان خرم ­آباد در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ­ها از لحاظ اغلب صفات مورد مطالعه اختلاف معنیداری وجود دارد. </span></span><span style="font-size:12.0pt;">نتایج مقایسه میانگین نشان داد که ژنوتیپ </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF1312</span></span></span><span style="font-size:12.0pt;"> با بیشترین عملکرد­ دانه</span><span style="color:black;"><span style="font-size:12.0pt;"> و ژنوتیپ­ های </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF1332</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-size:12.0pt;"> و </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF471</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-size:12.0pt;"> با بیشترین عملکرد علوفه خشک و تر، </span></span><span style="font-size:12.0pt;">بهترین عملکرد را دارند. </span><span style="color:black;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج تجزیه به </span></span><span style="font-size:12.0pt;">مؤلفه ­های اصلی</span> <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;">نشان داد که سه </span></span><span style="font-size:12.0pt;">مؤلفه </span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;">اول 62.64 درصد از تغییرات کل را توجیه می ­نمایند. </span></span><span style="font-size:12.0pt;">بر اساس نتایج تجزیه خوشه­ ای، ژنوتیپهای </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF1307</span></span></span><span style="font-size:12.0pt;">، </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF1872</span></span></span><span style="font-size:12.0pt;"> و</span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF471</span></span></span> <span style="font-size:12.0pt;">که دارای عملکرد دانه و علوفه بیشتری نسبت به سایر ژنوتیپ ­ها بودند، در یک گروه قرار گرفتند. جهت <span style="letter-spacing:-.5pt;">برآورد همبستگی ژنتیکی و وراثت­ پذیری صفات مختلف در ژنوتیپ­ های خلر از روش </span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:10.0pt;">REML</span></span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;"> استفاده شد. </span></span><span style="font-size:12.0pt;">بیشترین وراثت­ پذیری (0.87) برای صفت تعداد دانه نارس و کمترین وراثت­ پذیری (0.10) برای صفت وزن خشک</span> <span style="font-size:12.0pt;">کل برآورد گردید.</span> <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;">عملکرد­ دانه با عملکرد­ علوفه تر همبستگی ژنتیکی مثبت و بالایی داشت و صفات </span></span><span style="font-size:12.0pt;">بیوماس، درصد برگ و عملکرد علوفه ­خشک </span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:12.0pt;">نیز همبستگی ژنتیکی مثبت و بالایی با عملکرد علوفه تر نشان دادند. در مجموع، </span></span><span style="font-size:12.0pt;">ژنوتیپ </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">IF1307</span></span></span> <span style="font-size:12.0pt;">از نظر بیشتر صفات دارای تظاهر بهتری نسبت به سایر ژنوتیپها بود و از نظر عملکرد علوفه تر بین ژنوتیپها عملکرد قابل قبولی داشت.</span></span></div>
<div style="text-align: justify;">Plant breeding researches is based on genetic diversity and evaluation of genetic diversity is also one of the most important steps in introduction of new cultivars. In this study, genetic diversity of 25 grass pea genotypes was studied based on randomized complete block design with three replicates in Khorramabad (Iran). Analysis of variance showed significant differences among genotypes for most of traits. Mean comparison showed that genotype IF1312 with the highest grain yield and genotypes IF1332 and IF471 with the highest dry and fresh forage yield had the best yield. Principal component analysis showed that the first 3 factors explained 62.64% of total variance. Based on cluster analysis, genotypes IF1307, IF1872 and IF471 with the highest grain and forage yield are belonged to one cluster. REML method was used to estimate genetic correlation and heritability of different traits. The highest amount of heritability (0.87) was estimated for number of immature grains and the least heritability (0.10) was estimated for total dry weight. Grain yield had a high and positive genetic correlation with forage yield, and biomass, percentage of leaf and dry forage yield also had a high and positive genetic correlation with fresh forage yield. Totally, genotype IF1307 had the best performance for most of traits compared to the other genotypes and had an acceptable forage yield among genotypes.</div>
خلر, تجزیه خوشه ای, تجزیه به مؤلفه های اصلی, وراثت پذیری
Grass pea, Cluster analysis, Principal components analysis, Heritability
145
162
http://pgr.lu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-5&slc_lang=fa&sid=1
Ali
Dowlatshah
علی
دولتشاه
10031947532846002911
10031947532846002911
No
Department of Plant Production and Genetic Engineering, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد
Ahmad
Ismaili
احمد
اسماعیلی
ismaili.a@lu.ac.ir
10031947532846002912
10031947532846002912
Yes
Department of Plant Production and Genetic Engineering, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد
Hadi
Ahmadi
هادی
احمدی
10031947532846002913
10031947532846002913
No
Department of Plant Production and Genetic Engineering, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد
Karim
Khademi
کریم
خادمی
10031947532846002914
10031947532846002914
No
Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Khorramabad, Iran
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرمآباد
Daryoush
Goudarzi
داریوش
گودرزی
10031947532846002915
10031947532846002915
No
Department of Plant Production and Genetic Engineering, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد