Plant Genetic Researches
پژوهش های ژنتیک گیاهی
pgr
Agriculture
http://pgr.lu.ac.ir
1
admin
2383-1367
2676-7309
10.22034/pgr
14
1206
fa
jalali
1398
12
1
gregorian
2020
3
1
6
2
online
1
fulltext
fa
تجزیه ژنتیکی و هتروزیس برای پارامترهای چسبندگی در برنج (.Oryza sativa L) با استفاده از طرح تلاقی کارولینای شمالی (NCIII)
Genetic Analysis and Heterosis for Viscosity Parameters in Rice (Oryza sativa L.) through North Carolina III Mating Design
ژنتیک گیاهی
Plant genetics
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:iranyekan;"><span style="font-size:12.0pt;">این پژوهش بهمنظور برآورد اثرات ژنی، وراثتپذیری، هتروزیس و شناسایی روشهای مناسب بهنژادی جهت بهبود پارامترهای چسبندگی برنج، طی سالهای </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">95</span></span><span style="font-size:12.0pt;">-</span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">1393</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> در مؤسسه تحقیقات برنج کشور انجام گرفت. نتاج بهدستآمده از طرح تلاقی کارولینای شمالی </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">III</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> بههمراه والدین آنها در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور کشت گردیدند. بررسی تجزیه واریانس پارامترهای چسبندگی نشان داد که اثر مادهها، اثر نرها و اثر متقابل بین نرها و مادهها برای همه پارامترهای مورد بررسی بهاستثنای حداکثر چسبندگی معنیدار بود. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که ویژگیهای چسبندگی تحت تأثیر آثار افزایشی و غیرافزایشی ژنها قرار دارند. سهم آثار غیرافزایشی در کنترل ژنتیکی حداکثر چسبندگی بیشتر از آثار افزایشی بود، درحالیکه برای فروریختگی چسبندگی، چسبندگی نهایی و پسروی چسبندگی، سهم آثار افزایشی بیشتر بود. مقادیر بالای برآورد وراثتپذیری عمومی نشان داد که بروز پارامترهای چسبندگی بیشتر تحت تأثیر آثار ژنتیکی است. با توجه به وجود آثار غیرافزایشی و برآورد وراثتپذیری خصوصی پایین در صفت حداکثر چسبندگی، استفاده از برنامههای اصلاحی مبتنی بر تلاقی جهت بهبود این صفت، امیدبخش خواهد بود. برای سایر پارامترهای چسبندگی، برآورد وراثتپذیری خصوصی بالا بود. لذا، استفاده از برنامههای بهنژادی مبتنی بر انتخاب جهت بهبود این صفات، امیدبخش میباشد. بررسی هتروزیس نسبی بر اساس میانگین والدین نشان داد که دامنه هتروزیس از </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">3.73</span></span><span style="font-size:12.0pt;">- تا </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">1.93</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> درصد، از </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">5.51</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> تا </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">21.33</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> درصد، از </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">4.57</span></span><span style="font-size:12.0pt;">- تا </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">1.26</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> درصد و از </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">26.04</span></span><span style="font-size:12.0pt;">- تا </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">9.36</span></span><span style="font-size:12.0pt;"> درصد، بهترتیب برای صفات حداکثر چسبندگی، فروریختگی، چسبندگی نهایی و پسروی چسبندگی وجود داشت.</span></span></div>
<div style="text-align: justify;">This study was conducted to evaluate the gene effects, heritability, heterosis and identification of appropriate breeding methods for improving rice viscosity parameters, during 2014-2016 at Rice Research Institute of Iran. The progeny obtained from the North Carolina III mating design with their parents were planted in a randomized complete block design with three replications. Analysis of variance for viscosity parameters revealed that the effect of females, male effect and interaction between males and females effect were significant for all parameters with the exception for peak viscosity. Evaluating of genetic parameters indicated that viscosity characters are affected by additive and non-additive effects of gene action. The share of non-additive effects in genetic control of peak viscosity had beyond additive gene action, while, the contribution of additive effects was greater for the breakdown viscosity, final viscosity and setback viscosity. High estimates of broad sense heritability revealed that the expression of viscosity parameters is more influenced by genetic effects. With regard to non-additive gene actions and low narrow sense heritability estimation in peak viscosity, using hybrid based programs would be promising to improve this trait. For other viscosity parameters, narrow sense heritability estimates were high. Therefore, the use of selection based programs to improve these traits is encouraging. Assessing of relative heterosis through mid-parents showed that heterosis ranged from -3.73 to 1.93%, 5.51 to 21.33%, -4.57 to 1.26% and -26.04 to 9.36%, for the peak viscosity, breakdown viscosity, final viscosity and setback viscosity, respectively.</div>
برنج, پارامترهای چسبندگی, طرح تلاقی کارولینای شمالی, هتروزیس
Rice, Viscosity parameters, North Carolina mating design, Heterosis
129
140
http://pgr.lu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-368-1&slc_lang=fa&sid=1
Alireza
Haghighi Hasanalideh
علیرضا
حقیقی حسنعلیده
haghighi.ag@gmail.com
10031947532846002037
10031947532846002037
No
Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
Ezatollah
Farshadfar
عزتاله
فرشادفر
e_farshadfar@yahoo.com
10031947532846002038
10031947532846002038
No
Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
Mehrzad
Allahgholipour
مهرزاد
الهقلیپور
m.allahgholipour@areeo.ac.ir
10031947532846002039
10031947532846002039
Yes
Department of Seed Improvement, Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran.
مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران