Plant Genetic Researches
پژوهش های ژنتیک گیاهی
pgr
Agriculture
http://pgr.lu.ac.ir
1
admin
2383-1367
2676-7309
10.22034/pgr
14
1206
fa
jalali
1398
12
1
gregorian
2020
3
1
6
2
online
1
fulltext
fa
بررسی تنوع و پارامترهای ژنتیکی پروفایل اسید چرب در لاین های هاپلویید مضاعف در گیاه دانه روغنی کاملینا (.Camelina sativa L)
Evaluation of Genetic Variation and Parameters of Fatty Acid Profile in Doubled Haploid Lines of Camelina sativa L.
ژنتیک مولکولی
Molecular genetics
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:iranyekan;"><span style="color:black;">دانههای روغنی پس از غلات دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل میدهند. بر اساس آمارهای موجود بیش از </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">95</span></span></span><span style="color:black;"> درصد روغن مورد نیاز کشور، وارداتی است. شناسایی مناسبترین ترکیب اسیدهای چرب در گیاهان دانه روغنی از لحاظ تغذیهای و بهنژادی از اهمیت بالایی برخوردار است. گیاه ﻛﺎﻣﻠﻴﻨﺎ با نام علمی (</span><span dir="LTR" style=""><span style="color: black;"><span style="font-size: 10pt;"><i>Camelina sativa </i>L.</span></span></span><span style="color:black;">) ﮔﻴﺎﻫﻲ روﻏﻨﻲ-داروﻳﻲ و ﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮاده شببوئیان است که نیاز آبی و کودی بسیار محدود دارد. این آزمایش بهمنظور معرفی ترکیبات اسیدهای چرب و ارزیابی </span><span style="color:black;">تنوع</span> <span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">137</span></span></span><span style="color:black;"> لاین هاپلوئید مضاعف کاملینا </span><span style="color:black;">از</span> <span style="color:black;">طریق</span> <span style="color:black;">تخمین</span> <span style="color:black;">ضریب</span> <span style="color:black;">تغییرات</span> <span style="color:black;">فنوتیپی</span> <span style="color:black;">و</span> <span style="color:black;">ژنوتیپی،</span> <span style="color:black;">وراثت</span><span style="color:black;"></span><span style="color:black;">پذیری</span><span style="color:black;"> و </span><span style="color:black;">پیشرفت</span> <span style="color:black;">ژنتیکی</span> <span style="color:black;">اجرا شد. ارزیابی مقادیر اسیدهای چرب در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی</span> <span style="color:black;">در چهار تکرار انجام شد. تعیین اسید چرب با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی نشان داد که </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">18</span></span></span><span style="color:black;"> نوع اسید چرب در روغن دانه کاملینا موجود است. </span><span style="color:black;">در این بررسی بالاترین تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی بهترتیب در اسیدهای چرب </span><a name="OLE_LINK83"></a><a name="OLE_LINK82"><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">C14:0</span></span></span></a><span style="color:black;"> و </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">C16:1</span></span></span><span style="color:black;"> و بالاترین میزان وراثتپذیری برای اسیدهای چرب<a name="OLE_LINK85"></a> </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">C20:0</span></span></span><span style="color:black;"> (</span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">96.49</span></span></span><span style="color:black;"> درصد)، </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">C20:2</span></span></span><span style="color:black;"> (</span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">98.92</span></span></span><span style="color:black;"> درصد) و </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">C20:3</span></span></span><span style="color:black;"> (</span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">98.59</span></span></span><span style="color:black;"> درصد) برآورد شد</span><strong><span style="color:black;">.</span></strong> <span style="color:black;">در این پژوهش دو لاین با مقادیر </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">36.67</span></span></span><span style="color:black;">-</span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">35.81</span></span></span><span style="color:black;"> درصد لینولنیک اسید و چهار لاین با مقادیر بین </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">23.00</span></span></span><span style="color:black;">-</span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">22.08</span></span></span><span style="color:black;"> درصد </span><span style="color:black;">لینولئیک اسید</span><span style="color:black;"> معرفی گردید. نسبت امگا </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">6</span></span></span><span style="color:black;"> به امگا </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">3</span></span></span><span style="color:black;"> در لاینهای مورد بررسی این تحقیق </span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">0.759</span></span></span> <span style="color:black;">≥</span> <span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">X</span></span></span> <span style="color:black;">≥</span> <span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">0.479</span></span></span><span style="color:black;"> حاصل گردید.</span></span></div>
<div style="text-align: justify;">After cereals, oilseeds are the second-largest food reserves in the world. According to available statistics, more than 95 percent of Iran's oil needs are imported. Given the growing need for edible oils in Iran, it is important to identify <a name="OLE_LINK55"></a><a name="OLE_LINK54">fatty acids </a>in the oilseed crops. <em>Camelina sativa</em> L. is an oil-medicinal plant and belongs to the <em>Brassicaceae</em> family that requires very little water and fertilizers. It is known as a low input plant. In this study, to analyze the fatty acid profile for breeding programs and specific industries, 137 doubled haploid camelina lines were evaluated in terms of fatty acid composition and variability of fatty acids trait, to estimate phenotypic coefficient of variation (PCV), genotypic coefficient of variation (GCV), heritability, and expected genetic advance. The determination of fatty acid by gas chromatography showed that 18 types of fatty acids were detectable in camelina seed oil. It is shown that the two fatty acids (C14:0 and C16:1) have the highest PCV and GCV. The highest heritability for C20:2, C20:3 and C20:0 fatty acids was estimated 98.92, 98.59 and 96.49 percent, respectively. In this study, two lines with linoleic acid of 35.81-36.67% and four lines with values ranged from 22.08-23.00% were introduced. The ratio of omega-6 to omega-3 (0.479-0.759) was obtained in the studied lines.</div>
اسید لینولئیک, اسید لینولنیک, تنوع ژنتیکی, دانههای روغنی, کاملینا, وراثتپذیری
Linoleic acid, Linolenic acid, Genetic variation, Oil seeds, Camelina sativa, Heritability
79
96
http://pgr.lu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-320-1&slc_lang=fa&sid=1
Farshad
Fallah
فرشاد
فلاح
fallah_farshad@yahoo.com
10031947532846002028
10031947532846002028
No
Razi University
دانشگاه رازی
Danial
Kahrizi
دانیال
کهریزی
dkahrizi@razi.ac.ir
10031947532846002029
10031947532846002029
Yes
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agricultural Science and Engineering, Razi University, Kermanshah, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
Abbas
Rezaeizad
عباس
رضایی زاد
arezaizad@yahoo.com
10031947532846002030
10031947532846002030
No
3Crops and Horticultural Science Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Kermanshah, Iran
بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه ایران
Alireza
Zebarzadi
علیرضا
زبرجدی
zebarjadiali@yahoo.com
10031947532846002031
10031947532846002031
No
Razi University
دانشگاه رازی
Lila
Zarei
لیلا
زارعی
lzarei1360@yahoo.com
10031947532846002032
10031947532846002032
No
Razi University
دانشگاه رازی