|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
6 نتیجه برای Qtl
رضا میردریکوند، گودرز نجفیان، محمدرضا بی همتا، آسا ابراهیمی، دوره 1، شماره 2 - ( 11-1393 )
چکیده
این مطالعه بهمنظور شناسایی نشانگرهای پیوسته به برخی صفات دانه گندم انجام شد. یکصد ژنوتیپ گندم، در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار کشت شدند و پس از برداشت دانهی ژنوتیپهای مورد آزمایش، صفاتی چون سختی دانه، طول، عرض و وزن هزار دانهی آنها اندازهگیری شد. نقشهیابی ارتباطی با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره، در کل ژنوم و همچنین برخی نشانگرهای ریزماهواره پیوسته به کیو.تی.الها (QTLs)، انجام گرفت. از تعداد 96 نشانگر بهمنظور بررسی ساختار جمعیت و 22 نشانگر پیوسته به صفات استفاده شد. ساختار جمعیت، با استفاده از نرمافزار Structure تعیین شد و ژنوتیپها به شش زیر جمعیت تقسیم شدند. در مجموع تعداد 35 نشانگر پیوسته به صفات با استفاده از نرمافزار Tassel شناسایی شدند که از این تعداد هشت نشانگر SSR پیوسته به کیو.تی.ال بودند. سایر نشانگرها که با صفات پیوستگی نشان دادند برای بررسی ساختار جامعه مورد استفاده قرار گرفته بودند. نشانگرهای پیوسته به کیو.تی.ال برای صفات، سختی دانه در کروموزوم 5B، 5D و 6D، طول، عرض و وزن هزاردانه در کروموزومهای 1B، 2B، 2D، 5B، 5D، 6D، 7B و 1A شناسایی شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که نقشهیابی ارتباطی میتواند بهعنوان یک روش مکمل برای مکانیابی کیو.تی.ال بهمنظور انتخاب به کمک نشانگر در گندم نان مورد استفاده قرار گیرد.
عاطفه کاویانی چراتی، حسین صبوری، حسین علی فلاحی، عیسی جرجانی، دوره 3، شماره 1 - ( 6-1395 )
چکیده
بهمنظور تجزیه ژنتیکی صفات مربوط به خصوصیات سنبله در جو آزمایشی، با 100 خانواده نسل F3 و F4 جو حاصل از تالقی بادیا × کومینو در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. صفات زراعی شامل طول سنبله، تعداد دانه در یک سنبله، تعداد کل سنبله، وزن کل سنبله، طول دانه و قطر دانه مورد اندازهگیری قرار گرفتند. نقشه پیوستگی جمعیت با 7 نشانگر SSR و 69 آلل چندشکل iPBS تهیه شد که 2/632 سانتی مورگان از ژنوم جو را پوشش داد. تجزیه QTL به روش مکانیابی فاصلهای مرکب )CIM )انجام شد و تعداد ده QTL برای صفات مورد مطالعه، با اثر افزایشی )07/127 برای تعداد سنبله تا 625/0 -میلیمتر برای طول دانه( مکانیابی گردید. واریانس فنوتیپی توجیه شده توسط این QTLها از 9/10 تا 9/12 درصد متغیر بود که بیشترین آن مربوط به صفت طول سنبله در نسل F3 و کمترین آن برای صفت تعداد کل سنبله در نسل F3 و وزن کل سنبله در نسل F4 بود. همه QTLهای شناسایی شده دارای اثرات بزرگ بودند و پس از تعیین اعتبار میتوانند در برنامههای اصالحی و انتخاب به کمک نشانگر مورد استفاده قرار گیرند.
محسن براجعه فرد، محمدرضا سیاهپوش، محمد مدرسی، دوره 3، شماره 2 - ( 12-1395 )
چکیده
با توجه به اهمیت صفات مرتبط با جوانهزنی بذر در استقرار اولیهه گیهاه در شهرایط تهنن، انجهال متال هات ی جههت ش ناسهایی کیوتیالهای مرتبط با رشد ریشهچه و ساقهچه ضروری است. به این منظور 144 الین خوین آمیخته نوترکیب گنهدل حاصه از تالقی کاز و مانتانا در قالب طرح کامال تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نقشه پیوستگی بها کمه 234 جفهت آغازگر ریزماهواره )SSR )و 267 نشانگر AFLP در متال ات قب بر روی این جم یت تهیهه شهد ه اسهت ، کهه 20 کرومهوزول گندل را پوشن می دهد. برای صفت طول ساقهچه روی کروموزولهای 4D ،4B و 2D به ترتیهب 1 ،2 و 2 کیهو.تی.ال مکهان یابی شدند. دو کیوتیال طول ریشهه چهه روی کرومهوزل ههای 6B و 3D قهرار داشهتند . کیهوتی الههای ت هداد ریشهه چهه روی کروموزولهای 4A ،5A و 3B شناسایی شدند. برای هر کدال از صفات وزن خش ساقهچه و وزن خش ریشهچه به ترتیهب تنها ی کیوتیال روی کروموزولهای 4A و 3D شناسایی شد. درمجموع برای نسبت وزن خشه سهاقه چهه بهه وزن خشه ریشهچه روی کروموزولهای 2D و3D سه کیو.تی.ال مکانیابی شد. کیوتیالهای وزنتر ساقهچه روی کرومهوزول ههای 6B و 2B تشخیص داده شدند. روی کروموزولهای 1B ،2D و 6B سه کیو.تی.ال برای نسبت وزن تر ساقه چه به وزن تر ریشهه چهه مشخص گردید. برای تمال صفات محدوده LOD بین 04/2 تا 34/6 و R2 بین 11/5 تا 58/19 محاسبه شهد . بیشهترین مقهدار LOD و R2 به ترتیب برابر 34/6 و 58/19 مربوط به کیو.تی.ال 4D-chpgu-QSL برای طهول سهاقه چهه بهود . کمتهرین فاصهله کیوتیال تا نزدیکترین نشانگر م ادل 005/0 سانتیمورگان برای کیوتیال طول ریشهچه ه 3D-chpgu-QRL روی کرومهوزول 3D در مجاورت نشانگر AFgcCGb بدست آمد.
محمدرضا جعفرزاده رزمی، سعید نواب پور، حسین صبوری، سیده ساناز رمضانپور، دوره 6، شماره 2 - ( 12-1398 )
چکیده
بهمنظور تجزیه ژنتیکی صفات زراعی در برنج، آزمایشی با 116 رگه خویش آمیخته نوترکیب F9 حاصل از تلاقی ارقام اهلمیطارم × سپیدرود در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبدکاووس با سه تکرار در سالهای 1395 و 1396 اجرا شد. نقشه پیوستگی جمعیت با 80 نشانگر SSR، 28 آلل چندشکل iPBS (79 آلل چندشکل)، 7نشانگر IRAP (17 آلل) و 26 نشانگر ISSR (70آلل) تهیه شد که 1275.4 سانتی مورگان از ژنوم برنج را پوشش داد. تجزیه QTL به روش مکانیابی فاصلهای مرکب (CIM) انجام شد و در مجموع دو سال، پانزده QTL برای صفات مورد مطالعه مکانیابی شد. اثر افزایشی QTLهای ردیابی شده بین 6.725 گرم برای وزن دانه تا 85.626- گرم برای وزن دانه متغیر بود. واریانس فنوتیپی توجیه شده توسط این QTLها نیز از 11.3تا 20 درصد متغیر بود. بیشترین میزان توجیه، مربوط به QTL وزن دانه در سال اول آزمایش بود. از بین QTLهای ردیابی شده، qGWهای روی کروموزوم یک بهعنوان QTLهای پایدار و بزرگ اثر برای افزایش وزن دانه برنج (Oryza sativa L.) شناسایی شد که پس از تعیین اعتبار میتواند در برنامههای اصلاحی و انتخاب به کمک نشانگر مورد استفاده قرار گیرد.
مهرناز کاتوزی، سعید نواب پور، حسین صبوری، علی اکبر عبادی، دوره 7، شماره 2 - ( 12-1399 )
چکیده
بهمنظور شناسایی QTLهای کنترلکننده صفات زراعی، ارقام وحشی و موتانت برنج رقم طارم تلاقی داده شدند. برای تهیه نقشه پیوستگی، نشانگرهای SSR، ISSR، iPBS و IRAP چند شکل در 250 فرد از نسل دوم تلاقی تکثیر شدند. وزن 100 دانه، تعداد پنجه، تعداد دانه پر، تعداد دانههای پوک، ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد خوشچه، قطر ساقه، طول، عرض و شکل دانه، وزن کاه، طول دوره رسیدگی، طول و عرض برگ پرچم روی کلیه افراد جمعیت اندازهگیری شد. نقشه پیوستگی 9/970 سانتیمورگان از ژنوم برنج را پوشش داد. فاصله بین دو نشانگر مجاور برابر با 77/12 سانتیمورگان بهدست آمد. در مجموع 13 QTL برای صفات ارزیابی شده شناسایی شد. آللهای انتقالیافته از والدین در QTLهای ردیابی شده برای کلیه صفات مورد بررسی در جهت افزایش عملکرد دانه عمل نمودند. بیشترین تعداد QTL برای روز تا گلدهی ردیابی شد. سه QTL روی کروموزومهای 10 و 4 (دو QTL) برای تعداد روز تا گلدهی مکانیابی شد. qLDF-4a و qLDF-4b دارای اثر افرایشی منفی بودند و آللهای والد طارم محلی موتانت باعث کاهش تعداد روز تا گلدهی شد. QTLهای مذکور مجموعا 6/11 درصد واریانس فنوتیپی را توجیه نمودند. نظر به اینکه جمعیت مورد بررسی از تلاقی ارقام بومی و موتانت طارم تهیه شدند و افراد جمعیت حاصل تنها در ژنهای موتانت یافته تنوع نشان دادند؛ لذا QTLهای ردیابی شده در این مطالعه میتوانند دقت بیشتری در مکان و میزان بیان تغییرات داشته باشند و پس از تعیین اعتبار آنها، قابل توصیه برای برنامههای بهنژادی انتخاب به کمک نشانگر میباشند.
الینا نظری خاکشور، امین آزادی، پیمان فروزش، علیرضا اطمینان، اسلام مجیدی هروان، دوره 9، شماره 1 - ( 6-1401 )
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده محیطی در تولید انواع محصولات کشاورزی از جمله گندم است، بهطوریکه تولید ارقام جدید متحمل به شوری میتواند یکی از راهکارهای مؤثر در کاهش اثرات تنش در نظر گرفته شود. در این راستا، شناسایی ژنهای مؤثر و مکانیسمهای مولکولی درگیر در ایجاد تحمل شوری گامی مهم برای برنامههای بهنژادی بهشمار میرود. در مطالعه حاضر، یک جمعیت از لاینهای اینبرد نوترکیب (RIL) F12 شامل 186 ژنوتیپ برای شناسایی مکانهای ژنی کنترلکننده برخی ویژگیهای فیزیولوژی و میزان عناصر در مرحله گیاهچهای گندم در شرایط تنش شوری مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع دوازده QTL اصلی با استفاده از آنالیز مکانیابی فاصلهای مرکب (CIM) برای وزن تر، وزن خشک، طول، میزان سدیم و پتاسیم ریشه شناسایی شدند. بیشترین تعداد QTLهای شناسایی شده بر روی کروموزومهای B وD قرار داشتند. تجزیه هستیشناسی ژنها (Gene ontology) انجام و ژنهای کاندید در ناحیه QTL شناسایی شدند؛ اگرچه قابل ذکر است که ژنهای کاندید (CG)، برای تأیید، نیازمند شناسایی به کمک نشانگر هستند. در مجموع اولویتبندی ژنها منتهی به تعیین 3486 ژن کاندید در 19 عبارت GO (شامل 8 فرآیند زیستی) شد که در فرآیندهای متابولیسم گلوتاتیون، کاتابولیک ال-فنیل آلانین، ترجمه سیتوپلاسمی، مسیر پیامرسانی فعالشده با اکسین، تنظیم رونویسی، DNA-الگو، پروتوپورفیرینوژن IX، سازمان و پیدایش دیواره سلولی، متابولیسم Xyloglucan، آمینوسیلاسیون لوسیل-tRNA، گلیکوزیلاسیون پروتئین، تنظیم رونویسی، بیوسنتز رنگدانه و غیره نقش دارند. این روش (Gene ontology) ممکن است برای شناسایی CGهای جدید ارائه شود که QTL مربوطه، مسئول صفات پیچیده است.
|
|
|
|
|
|