|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
۳ نتیجه برای نواب پور
محمدرضا جعفرزاده رزمی، سعید نواب پور، حسین صبوری، سیده ساناز رمضانپور، دوره ۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
بهمنظور تجزیه ژنتیکی صفات زراعی در برنج، آزمایشی با ۱۱۶ رگه خویش آمیخته نوترکیب F۹ حاصل از تلاقی ارقام اهلمیطارم × سپیدرود در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبدکاووس با سه تکرار در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ اجرا شد. نقشه پیوستگی جمعیت با ۸۰ نشانگر SSR، ۲۸ آلل چندشکل iPBS (۷۹ آلل چندشکل)، ۷نشانگر IRAP (۱۷ آلل) و ۲۶ نشانگر ISSR (۷۰آلل) تهیه شد که ۱۲۷۵,۴ سانتی مورگان از ژنوم برنج را پوشش داد. تجزیه QTL به روش مکانیابی فاصلهای مرکب (CIM) انجام شد و در مجموع دو سال، پانزده QTL برای صفات مورد مطالعه مکانیابی شد. اثر افزایشی QTLهای ردیابی شده بین ۶,۷۲۵ گرم برای وزن دانه تا ۸۵,۶۲۶- گرم برای وزن دانه متغیر بود. واریانس فنوتیپی توجیه شده توسط این QTLها نیز از ۱۱,۳تا ۲۰ درصد متغیر بود. بیشترین میزان توجیه، مربوط به QTL وزن دانه در سال اول آزمایش بود. از بین QTLهای ردیابی شده، qGWهای روی کروموزوم یک بهعنوان QTLهای پایدار و بزرگ اثر برای افزایش وزن دانه برنج (Oryza sativa L.) شناسایی شد که پس از تعیین اعتبار میتواند در برنامههای اصلاحی و انتخاب به کمک نشانگر مورد استفاده قرار گیرد.
سعید نواب پور، احد یامچی، ساسان گل چشمه، دوره ۸، شماره ۱ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
مطالعه حاضر جهت طبقهبندی و بررسی تنوع ژنتیکی بین نمونههای استبرق مناطق مختلف استان کرمان با استفاده از نشانگرهای ISSR انجام شد. در مجموع DNA مربوط به ۱۴ نمونه گیاهی با ۹ آغازگر ISSR با استفاده از واکنش PCR تکثیر شد و الگوی باندی آنها بهدست آمد. آغازگرهای مورد استفاده چندشکلی قابلقبولی (۳۵,۹۳) را نشان دادند بهنحویکه حداقل و حداکثر شاخص اطلاعات چندشکل آغازگرهای بهکار رفته در این مطالعه بهترتیب ۰,۱۱ برای آغازگر ISSR۹ و ۰,۴۱ برای آغازگرهای ISSR۳ و ISSR۸ بود. میزان شباهت ژنتیکی بر اساس شاخص نی از ۰,۴۰۵ تا ۰,۷۴۵ بهدست آمد و کمترین شباهت ژنتیکی بین نمونههای جیرفت ۳ و دوساری ۲ و بیشترین شباهت ژنتیکی بین نمونههای جیرفت ۱ و جیرفت ۲ بود. با استفاده از تجزیه خوشهای بهروش UPGMA، نمونهها در چهار گروه قرار گرفتند که گروههای دوم و سوم نمونههای بیشتری را در خود جای دادند. از نظر نزدیکی ژنتیکی نیز دو نمونه جیرفت ۱ و جیرفت ۲ که در یک خوشه قرار داشتند، نزدیکتر بودند. همچنین نمونههای جمعآوری شده از عنبرآباد نسبت به سایر نمونهها در فاصله ژنتیکی دورتری قرار داشت. تجزیه به مختصات اصلی نیز نشان داد مؤلفههای اول و دوم ۶۷ درصد از تنوع بهدست آمده را توجیه میکنند. بهطور کلی نشانگرهای ISSR برای طبقهبندی نمونههای استبرق مفید بود و با توجه به اطلاعات بهدست آمده مبنی بر وجود تنوع ژنتیکی در بین نمونههای استبرق استان کرمان، از این تنوع میتوان در آینده در بهنژادی و تولید استبرق زراعی بهره جست.
سیده ساناز رمضانپور، حسن سلطانلو، سعید نواب پور، دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر قارچ Blumeria graminis (عامل سفیدک پودری) بر بیان برخی ژنهای مرتبط با واکنش مقاومت در جو، از یک قم حساس (افضل)، یک ژنوتیپ نیمهحساس (لاین۶۷) و یک ژنوتیپ مقاوم (لاین۱۰۴) به بیماری سفیدک پودری جو استفاده گردید. پس از کشت ژنوتیپها در گلخانه، گیاهچههای هفتروزه تلقیح شدند و نمونهبرداری در زمانهای مختلف پس از تلقیح (۱۰-۰ روز) انجام شد. تغییر در سطح بیان ژن با استفاده از روش qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج مولکولی دادهها نشان داد که ژنهای رمزکننده کیتیناز و گلوکاناز بهعنوان آنزیمهای کلیدی در تخریب دیواره سلولی قارچها، بیان بیشتری در ژنوتیپ مقاوم (لاین۱۰۴) داشتند. سطح در ژنوتیپ نیمهحساس (لاین۶۷) کمتر از ژنوتیپ مقاوم (لاین۱۰۴) و بیشتر از رقم حساس افضل بود. بالاترین میزان رونوشتهای ژن کیتیناز ۱۲ ساعت پس از تلقیح در ژنوتیپ مقاوم (لاین۱۰۴) و کمترین میزان بیان در زمان مشابه در رقم حساس دیده شد. سطح بیان دو ژن دیگر (گلوکاناز و پراکسیداز) نیز در ژنوتیپ مقاوم (لاین۱۰۴) بیشتر از رقم حساس افضل بود. افزایش در تعداد رونوشتهای ژن مپکیناز در ژنوتیپ مقاوم (لاین۱۰۴) و کاهش آن در رقم حساس افضل، تأییدکننده نقش مسیر کینازی در واکنش فوقحساسیت و پاسخهای دفاعی گیاه جو در برابر بیماری سفیدک پودری جو بود. با توجه به نتایج حاصل در این مطالعه به نظر میرسد واکنش فوقحساسیت در ژنوتیپ مقاوم بلافاصله ۶ ساعت پس از آلودگی آغاز شده و مانع نفوذ و گسترش بیمارگر در گیاه میشود. این واکنش در گیاهان نیمه حساسا و حساس جو مشاهده شد و احتمالا به بهدلیل تأخیر در پاسخ گیاهان نیمهحساس و حساس، بیمارگر فرصت کافی برای نفوذ، تکثیر و گسترش در گیاه میزبان را داشته است. از نتایج این تحقیق میتوان در ارزیابی سطح مقاومت ارقام زراعی مورد کشت و همچنین ارزیابی مقاومت در مرحله گیاهچهای لاینهای امیدبخش استفاده نمود.
|
|