|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
۴ نتیجه برای زمانی
شاهین جهانگیرزاده خیاوی، ذبیح اله زمانی، محمدرضا فتاحی، معصومه عاشورپور، دوره ۵، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
DNA کلروپلاستی ۶۴ نمونه سیب (.spp Malus) (۵۴ ژنوتیپ بومی ایران، پنج رقم تجاری و پنج پایه) برای مشخص کردن هاپلوتایپهای آنها با کاربرد روش واکنش زنجیرهای پلیمراز-تفاوت طول قطعات حاصل از هضم (PCR-RFLP) بررسی شد. تقریبا ۴۳۲۰ bp از ژنوم کلروپلاست با کاربرد دو جفت آغازگر عمومی کلروپلاست و دو آنزیم برشی محدودگر (MseI و EcoRI) بررسی گردید. تمام جهشهای شناسایی شده، حذف-اضافه در محدوده bp ۴۰- ۱۰ بودند. ترکیب تمام جهشها، شش هاپلوتایپ (H۱, H۲, H۳, H۴, H۵, H۶) را در نمونههای مورد بررسی معرفی نمود. مشخص شد که پایه سیب بومی رقم گمی آلماسی هاپلوتایپ اختصاصی خود را دارا بوده و از تمامی نمونههای مورد بررسی منطقه خود (آذربایجان) متفاوت است. اطلاعات تنوع DNA کلروپلاستی میتواند برای مطالعات فیلوژنتیکی در این گیاه به کار رود و چند شکلیهای مشخص شده در ژنوم سیتوپلاسمی با روش PCR-RFLP میتواند به درک وراثت مادری سیب کمک کند.
نگین اصلاحی، مژگان کوثری، مصطفی مطلبی#، محمدرضا زمانی، سپیده اکبری، دوره ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
انتقال از فاز رویشی به فاز زایشی در گیاهان مهمترین رویداد در تولید و نوآوریهای ژنتیکی است، این پدیده در گیاهان عالی تحت تأثیر بسیاری از عوامل ژنتیکی و محیطی میباشد. مطالعات نشان میدهند که یکی از عوامل محیطی تأثیرگذار در فرایند رشد زایشی و گلدهی گیاهان، گونههای قارچ تریکودرما هستند که به فراوانی در خاک وجود دارند. این مطالعه به منظور ارزیابی توانایی دو سویه Trichoderma harzianum نوترکیب حاوی کیتیناز کایمر ۴۲ (حاوی دمین ChBD) و سویه وحشی به منظور تأثیر بر گلدهی و بهبود عملکرد لوبیا در شرایط گلخانهای انجام شد. بدین منظور، پارامترهای مؤثر در گلدهی مانند تعداد گل، زمان گلدهی و پارامترهای مؤثر در عملکرد اندازهگیری گردید. همچنین بیان برخی ژنهای مربوط به گلدهی از جمله FT و SOC۱ با استفاده از تکنیک PCR Real time مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که گیاهان تیمار یافته با سویههای نوترکیب افزایش معنیداری در تعداد گل و نیز گلدهی زودتر نسبت به والد وحشی و گیاهان کنترل داشتند. همچنین گیاهان تیمار یافته با سویههای نوترکیب تفاوت معنیداری در تعداد و وزن غلاف نسبت به گیاهان تیمار یافته با سویه وحشی تریکودرما و گیاهان بدون تیمار نشان دادند. علاوهبراین، گیاهان تحت تیمار با سویه T۱۳، سطوح بیشتر بیان FT و SOC۱ را به ترتیب به میزان ۳,۴۲ و ۳,۴۱ برابر نسبت به سایر تیمارها و گیاه کنترل نشان دادند. در نهایت، سویه نوترکیب T۱۳ با تأثیر بر میزان گلدهی و بدنبال آن افزایش عملکرد گیاه در مقایسه با سایر سویهها، عملکرد بهتری نشان داد.
راحله عزیزنیا، هدیه بدخشان، تیمور جوادی، سوما زمانی، دوره ۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مطالعه، تنوع محتوای بتاگلوکان دانه، در ۲۰ لاین و رقم جو بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، تنوع ژنتیکی بین این ژنوتیپ ها، با استفاده از نشانگر ISSR ارزیابی شد. استخراج بتاگلوکان به روش آنزیمی انجام گرفت. از نظر محتوای بتاگلوکان دانه در بین ژنوتیپهای جو، اختلاف معنیدار در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. محتوای بتاگلوکان دانه بین ۷,۲۱ تا ۱۲,۴۸ درصد متغیر بود و بیشترین مقدار محتوای بتاگلوکان، در ژنوتیپهای یوسف، E۹۴B۳ و E۹۴B۱۷ اندازهگیری شد. آغازگرهای ISSR با متوسط درصد چندشکلی ۶۹,۷۹ درصد، تنوع ژنتیکی ۰,۲۵ و شاخص شانون ۰,۳۷ در بررسی تنوع ژنتیکی بسیار کارآمد عمل کردند. لاینها و رقمهای جو، در دو گروه مجزا با مطابقت زیاد با شجره ژنتیکی، از هم متمایز شدند. تعداد نه آغازگر دارای اطلاعات برای محتوای بتاگلوکان دانه توسط روشهای ناپارامتری کروسکال-والیس، همبستگی اسپیرمن و تجزیه رگرسیون گام به گام شناسایی شدند. درصد تبیین تغییرات محتوای بتاگلوکان دانه توسط این آغازگرها، بین ۲۴,۳ تا ۴۲,۴ متغیر بود. آغازگرهای ISSR۶(۷۰۰)، ترکیب ISSR۱+ISSR۴(۱۴۰۰) و ترکیب IS۲+ISSR۲(۱۴۰۰) دارای ارتباط قویتری با محتوای بتاگلوکان بودند. آغازگرهای دارای اطلاعات، امکان گزینش کارآمد ژنوتیپهای جو با محتوای بتاگلوکان بالاتر را فراهم میآورند.
سحر داشچی، حسن راهنما، کیانوش چقامیرزا، کتایون زمانی، دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
در گیاهان دانهروغنی تعدادی از ژنهای دخیل در مسیر ساخت تریآسیلگلیسرول شناسایی شدهاند که تغییر در بیان این ژنها سبب افزایش محتوای روغن دانه شده است. ژنهای WRI۱ و LPAAT از ژنهای کلیدی در این مسیر سنتزی هستند که بیشبیان این ژنها میتواند سبب افزایش محتوای روغن شود. در این تحقیق بهمنظور افزایش میزان روغن دانه، ناقلهای بیانی حامل ژنهای WRI۱ و LPAAT طراحی و ساخته شدند. ژنهای سنتزی WRI۱ و LPAAT با استفاده از آنزیمهای برشی اختصاصی از ناقل همسانهسازی PGH.WRI۱ و PGH.LPAAT جدا و بهصورت منفرد و جفتی در ناقل حدواسط PGH.O۳,۲.۲ که حامل پیشبرهای اختصاصی SBP و Napin و خاتمهگر E۹ میباشد، همسانهسازی شدند. کاستهای ژنی به ناقل بیانی دوگانه pBin۱۹ وارد شدند. ناقلهای نهایی بهAgrobacterium tumefacience سویه EHA۱۰۵ منتقل و جهت بررسی صحت ساخت و بیان قطعه ژنی، در تراریختی گیاه مدل توتون بهکار گرفته شدند. ارزیابی مولکولی گیاهان تراریخت، حضور و فعالیت ژن WRI۱ و LPAAT را تأیید کرد. بذور حاصل از گیاهان تراریخت در نسل بعد در محیط کشت حاوی کانامایسین، گیاهچههایی سالم و قوی تولید کردند.
|
|