:: دوره 5، شماره 1 - ( 1397 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 100-87 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین الگوی تنوع ژنتیکی توده‌های بومی گندم ایران بر مبنای نشانگر مولکولی ISSR و صفات مورفولوژیکی
آرش سلامی ، محمدهادی پهلوانی* ، خلیل زینلی نژاد ، محسن اسماعیل زاده مقدم
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، hpahlavani@gau.ac.ir
چکیده:   (14813 مشاهده)
جمع‌آوری ‌و ‌نگهداری ‌ژرمپلاسم، ‌بخصوص ‌توده‌های ‌بومی ‌گونههای ‌مهم ‌زراعی ‌و ‌سازمان‌دهی ‌اطلاعات ‌مربوط ‌به ‌آن‌ها، ‌علاوه ‌بر ‌تداوم ‌استفاده ‌از ‌آن‌ها ‌موجب ‌کاهش ‌خطر ‌فرسایش ‌ژنتیکی ‌آن‌ها ‌میگردد. ‌در ‌این ‌مطالعه ‌توده‌های ‌بومی ‌گندم ‌نان ‌ایرانی ‌جهت ‌بررسی ‌الگوی ‌تنوع ‌ژنتیکی، ‌با ‌استفاده ‌از ‌نشانگرهای ‌مورفولوژیکی ‌و ‌نشانگر ‌مولکولی ‌آیاساسآر ‌مورد ‌ارزیابی ‌قرار ‌گرفتند. ‌از ‌نظر ‌صفات ‌ارتفاع، ‌طول ‌سنبله، ‌طول ‌ریشک، ‌تعداد ‌گرههای ‌سنبله، ‌تعداد ‌دانه ‌در ‌سنبله، ‌طول ‌برگ ‌و ‌وزن ‌دانه ‌تفاوت ‌قابلتوجهی ‌بین ‌توده‌های ‌بومی ‌وجود ‌داشت. ‌همچنین ‌در ‌برخی ‌از ‌توده‌ها ‌مثل ‌خرمآباد ‌و ‌اردبیل ‌تنوع ‌درون ‌جمعیتی ‌برای ‌برخی ‌از ‌خصوصیات ‌به‌ویژه ‌ارتفاع ‌و ‌طول ‌ریشک ‌قابل‌مشاهده ‌بود. ‌در ‌بررسی ‌توده‌ها ‌از ‌نظر ‌نشانگرهای ‌آیاساسآر، ‌در ‌مجموع ‌99 ‌نوار ‌نمرهدهی ‌شد ‌که ‌78 ‌نوار ‌چندشکل ‌بودند. ‌درصد ‌چندشکلی ‌با ‌میانگین ‌81.88 ‌درصد ‌از ‌53.33 ‌درصد ‌برای ‌آغازگر ‌4 ‌تا ‌100 ‌درصد ‌برای ‌آغازگرهای ‌ISSR-9، ‌ISSR-14، ‌ISSR-5 ‌و ‌ISSR-7 ‌متغیر ‌بود. ‌متوسط ‌میزان ‌اطلاعات ‌چندشکلی ‌برای ‌توده‌ها ‌0.3 ‌محاسبه ‌شد. ‌نتایج ‌این ‌مطالعه ‌نشان ‌داد ‌که ‌تنوع ‌درون ‌جمعیت ‌قابل‌توجهی ‌برای ‌توده‌های ‌بومی ‌گندم ‌خرمآباد، ‌مراغه ‌و ‌تربتحیدریه ‌از ‌نظر ‌نشانگرهای ‌آیاساسآر ‌وجود ‌داشت ‌در ‌حالی‌که ‌برای ‌توده‌های ‌خوی، ‌اهواز، ‌اصفهان، ‌مشهد، ‌ارومیه، ‌شیراز ‌و ‌اردبیل ‌تنوع ‌ناچیزی ‌مشاهده ‌شد. ‌نتایج ‌این ‌مطالعه ‌نشان ‌داد ‌که ‌بین ‌و ‌درون ‌توده‌های ‌بومی ‌گندم ‌ایرانی ‌تنوع ‌ژنتیکی ‌با ‌درجات ‌متفاوتی ‌وجود ‌دارد ‌و ‌از ‌این ‌توده‌ها ‌می‌توان ‌به ‌عنوان ‌جمعیت ‌پایه ‌برای ‌استخراج ‌لاینهای ‌خالص ‌استفاده ‌نمود. ‌
 
واژه‌های کلیدی: آی‌اس‌اس‌آر، تنوع ژنتیکی، ژرم‌پلاسم، گروه‌بندی
متن کامل [PDF 757 kb]   (1844 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک گیاهی
پذیرش: 1398/1/11
فهرست منابع
1. Abou-Deif, M.H., Rashed, M.A., Sallam, M.A.A., Mostafa, E.A.H. and Ramadan, W.A. (2013). Characterization of twenty wheat varieties by ISSR markers. Middle-East Journal of Scientific Research, 15(2): 168-175.
2. Botstain, D., White, R., Skolnick, M. and Davis, R. (1980). Construction of a genetic linkage map in man using restriction fragment length polymorphisms. The American Journal of Human Genetics, 32: 314-331.
3. Carvalho, A., Lima-Bito, J., Macas, B. and Guedes-Pinto, H. (2010). Genetic variability analysis of a collection of old Portuguese bread wheat using ISSRs. Options Méditerranéennes, 81: 35-38.
4. Darvishian, A., Ismaili, A., Nazarian-Firouzabadi, F. and Mirdrikvand, R. (2016). Assessment of genetic diversity among wheat genotypes of west Iran, using randomized markers. Plant Genetic Researches, 2(2): 47-56 (In Persian). [DOI:10.29252/pgr.2.2.47]
5. Doyle, J.J., and Doyle, J.L. (1987). A rapid DNA isolation procedure for small quantities of fresh leaf tissue. Phytochemical Bulletin, 19: 11-15.
6. Evenson, R.E. and Gollin, D. (2003). Assessing the impact of the green revolution. Science, 300: 758-762. [DOI:10.1126/science.1078710]
7. Gulnar, S., Ellada, A., Rau, Q., Roham, E., Samira, S. and Javid, O. (2015). Molecular diversity and genetic structure of durum wheat landraces. Albanian Journal of Agricultural Sciences, 14(2): 112-120.
8. Nazari, M. and Abdolshahi, R. (2014). Evaluation of genetic diversity in bread wheat cultivars (Triticum aestivum L.) using morpho-physiological traits and SSR markers. Journal of Agricultural Biotechnology, 6(1): 215-231(In Persian).
9. Nikooseresht, R. and Najafian, G. (2016). Genetic Diversity and Heritability for the Selection in Bread Wheat Lines in Kermanshah. Plant Genetic Researches, 3(1): 75-88 (In Persian). [DOI:10.29252/pgr.3.1.75]
10. Osmani, J. and Siosemarde, A. (2009). Evaluation of genetic diversity in Sardary wheat ecotypes by AFLP molecular markers. Modern Genetics Journal, 4: 39-48.
11. Saada, I. and Laward, S. (2015). Molecular characterization of some Syrian bread wheat cultivars. International Journal of ChemTech Research, 8(7): 133-139.
12. Sofalian, O., Chaparzadeh, N., Javanmard, A. and Hejazi, M.S. (2008). Study the genetic diversity of wheat landraces from northwest of Iran based on ISSR molecular markers. International Journal of Agriculture and Biology, 10: 466-468 (In Persian).
13. Yanfang, Z., Jin, H., Rui, H., Yang, W. and Shuijin, Z. (2011). Fingerprinting and identification of closely related wheat (Triticum aestivum L.) cultivars using ISSR and fluorescence- labeled TP-M13-SSR markers. Australian Journal of Crop Science, 5(7): 846-850.
14. Zamanianfard, Z., Etminan, A., Mohammadi, R. and Shooshtari, L. (2015). Evaluation of Molecular Diversity of durum wheat genotypes using ISSR markers. In Biological Forum, 7(1): 214-218.
15. Zhou, Y., Zhou, C., Yao, H., Liu, Y. and Tu, R. (2008). Application of ISSR markers in detection of genetic variation among Chinese yam (Dioscorea opposita Thunb) cultivars. Life Science Journal, 5(4): 6-12.



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 1 - ( 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها