[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فهرست داوران همکار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ISSN
شاپای آنلاین: ISSN 2676-7309
شاپای چاپی: ISSN 2383-1367
..




 
..
:: دوره 10، شماره 2 - ( 1402 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 102-91 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تنوع زیر‌واحدهای پروتئین گلیادین در لاین‌های اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی ارقام زاگرس و نوراستار و برخی گندم‌های تجاری
نسرین اکبری ، سیامک علوی کیا* ، مصطفی ولیزاده
گروه به‌نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز ، ss.alavikia@tabrizu.ac.ir
چکیده:   (1022 مشاهده)
با توجه به افزایش جمعیت جهان و مصرف بالای گندم نان در جوامع بشری و همچنین بالا بودن ضایعات نان که بخش عمده آن ناشی از پایین بودن کیفیت آن است، برنامه‌های به‌نژادی کیفیت گندم نان از اهمیت بالایی برخوردار هستند. از این‌رو، ارزیابی کیفی دانه‌ها و بررسی تنوع ژنتیکی معیارهای کیفیت نانوایی در لاین‌های حاصل از تلاقی‌ها حائز اهمیت است. به این منظور، الگوی نواری پروتئین‌های گلیادین در 28 لاین اینبرد نوترکیب به‌همراه والدین و 10 رقم تجاری، به روش A-PAGE مورد بررسی قرار گرفت. میزان تنوع بین و درون لاین‌ها و ارقام بر اساس الگوی نواری پروتئین‌های گلیادین با استفاده از روش AMOVA تعیین شد. تجزیه خوشه‌ای نیز برای ارقام و لاین‌های اینبرد نوترکیب صورت گرفت. نتایج حاکی از وجود تنوع بالا در مکان‌های ژنی کنترل‌کننده گلیادین با میانگین کل 73.96 درصد بود که درصد چند‌شکلی در لاین‌ها و ارقام تجاری به‌ترتیب 91.67 و 56.25 درصد برآورد شد. کمترین و بیشترین تعداد نوار گلیادین در ژنوتیپ‌های مورد مطالعه، به‌ترتیب 12 و 25 نوار بود. همچنین بر اساس آماره PhiPT، اختلاف معنی‌داری از لحاظ الگوی پروتئین گلیادین بین ارقام تجاری و لاین‌های اینبرد نوترکیب در سطح احتمال 5 درصد مشاهده شد. تجزیه خوشه‌ای و آزمون تجزیه به مختصات اصلی با استفاده از الگوی نواری پروتئین‌های گلیادین به‌ترتیب منجر به تشکیل چهار و سه گروه متمایز شد و تا حدودی لاین‌ها را از ارقام مورد مطالعه تفکیک کردند. بیشترین تنوع در زیرواحد ω -گلیادین‌ها مشاهده شد. به‌طور کلی با توجه به نتایج مطالعه حاضر چنین می‌توان گفت که ω-گلیادین‌ها نقش بیشتری در تنوع مورد مشاهده در ژنوتیپ‌های مورد مطالعه و کیفیت نانوایی آن‌ها داشتند.
واژه‌های کلیدی: پروتئین ذخیره‌ای دانه، گلیادین، گندم نان، نشانگرهای مولکولی، A-PAGE
متن کامل [PDF 1629 kb]   (227 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: به‌نژادی گیاهی
پذیرش: 1402/10/5
فهرست منابع
1. Abedi, E. and Pourmohammadi, K. (2020a). Chemical modifications and their effects on gluten protein: an extensive review. Food Chemistry, 343: 128398. [DOI:10.1016/j.foodchem.2020.128398]
2. Abedi, E. and Pourmohammadi, K. (2020b). The effect of redox agents on conformation and structure characterization of gluten protein: an extensive review. Food Science & Nutrition. 12: 6301-6319. [DOI:10.1002/fsn3.1937]
3. Afkar, S., Hadi, F. and Jafari, A.A. (2021). Investigation of intera- and interspecies variation of festuca using seed protein electrophoresis. Plant Genetic Researches, 8: 45-56 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.8.2.4]
4. Akbari, N., Alavi Kia, S.S., Majid Norozi, M. and Valizadeh, M. (2017). Relationship between HMW-GS bands and bread making quality traits in recombinant inbred lines derived from a cross between Zagros and Norstar wheat varieties. Cereal Research, 7(2): 185-194 (In Persian).
5. Benmoussa, M., Vezina, L.P., Pag, M., Yello, S. and Laberge, S. (2000). Genetic polymorphism in low-molecular-weight glutenin genes from Triticum aestivum, variety Chinesespring. Juornal Theoretical and Applied Genetics, 100: 789-793. [DOI:10.1007/s001220051353]
6. Békés, F., Schoenlechner, R. and Tomoskozi, S. (2017). Ancient wheats and pseudocereals for possible use in cereal-grain dietary intolerances. Elsevier, Amsterdam, DA. [DOI:10.1016/B978-0-08-100719-8.00014-0]
7. Bietz, J.A. and Wall, J.S. (1973). Isolation and characterization of gliadin-like subunits from glutenins. Cereal Chemistry, 50: 537-543.
8. Branlard, G., Dardevet, M., Saccomano, R., Lagoutte, F. and Gourdone, F. (2001). Genetic diversity of wheat storage proteins and bread wheat quality. Euphytica, 119: 59-67. [DOI:10.1023/A:1017586220359]
9. Bushuk, W. and. Zillman, R.R. (1978). Wheat cultivar identification by gliadin electropherograms. I. Apparatus, method and nomenclature. Canadian Journal of Plant Science, 58: 505-515. [DOI:10.4141/cjps78-076]
10. Desheva, G., Kyosev, B., Sabeva, M. and Anol Deshev, M. (2021). Genetic variation of gliadins and some quality characteristics in spelt wheat. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 27(3): 541-554.
11. Jakubauskiene, L. and Juodeikine, G. (2005). The relationship between Protein fractions of wheat gluten and quality of ring-shaped rolls evaluated by echolocation method. Food Technology and Biotechnology, 43: 247-253.
12. Gao, S., Gu, Y.Q., Wu, J., Coleman-Derr, D., Huo, N., Crossman, C., Jia, J., Zuo, Q., Ren, Z., Anderson, O.D. and Kong, X. (2007). Rapid evolution and complex structural organization in genomics regions harboring multiple prolamin genes in the polyploidy wheat genome. Plant Molecular Biology, 65: 189-203. [DOI:10.1007/s11103-007-9208-1]
13. Gholami Farahabadi, M., Ranjbar, Gh., Dehestani Kalagar, A. and Bagheri, N. (2021). Investigation of qualitative traits and genes expression involved in bakery quality for some of the bread's wheat doubled haploid lines. Plant Genetic Researches, 8: 151-158 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.8.1.10]
14. Kasarda, D.D., Autran, J.C., Lew, E.J.L., Nimmo, C.C. and Shewry, P.R. (1983). N-terminal amino acid sequences of ω-gliadins and ω-secalins: Implications for the evolution of prolamin genes. Biochimica et Biophysica Acta, 747: 138-150. [DOI:10.1016/0167-4838(83)90132-2]
15. Kneževic, D., yurievna-Dragovich, Y.A., Zecevic, N. and djukic, V. (2007). Polymorphism of Gli-A1 alleles in winter wheat cultivars (Triticum aestivum L). Kragujevac Journal of Sciences, 29: 139-147. [DOI:10.2298/GENSR0702273K]
16. Lafindra, D. and Kasarda, D.D. (1985). One and two-dimensional. (two-ph) polyacrylamide gel electrophoresis in single gel: Separation of wheat proteins. Cereal Chemistry, 62: 314-319.
17. Lakhneko, O., Danchenko, M., Morgun, B., Kováč, A., Majerová, P. and Škultéty, Ľ. (2020). Comprehensive comparison of clinically relevant grain proteins in modern and traditional bread wheat cultivars. International Journal of Molecular Sciences, 10: 3445. [DOI:10.3390/ijms21103445]
18. Metakovsky, E.V., Wrigley, C.V., Bekes, F. and Gupta, R.B. (1990). Gluten polypeptides as useful genetic markers of dough quality in Australian wheats. Australian Journal Agriculture Research, 41: 289-306. [DOI:10.1071/AR9900289]
19. Menkovska, M., Kneževic, D. and Ivanoski, M. (2002). Protein allelic composition, dough rheology, and baking characteristics of flour mill streams from wheat cultivars with known and varied baking qualities. Cereal Chemistry, 79(5): 720-725. [DOI:10.1094/CCHEM.2002.79.5.720]
20. Melnikova, N.V., Kudryavtseva, A.V. and Kudryavtsev, A.M. (2012). Catalogue of alleles of gliadin-coding loci in durum wheat (Triticum durum Desf.). Biochimie, 94: 551-557. [DOI:10.1016/j.biochi.2011.09.004]
21. Metakovsky, E.V., Novoselskaya, A.Y., Kopus, M.M., Sobko, T.A. and Sozinov, A.A. (1984). Blocks of gliadin components in winter wheat detected by one- dimensional polyacrylamide gel electrophoresis. Theoretical and Applied Genetics, 67: 559-568. [DOI:10.1007/BF00264904]
22. Metakovsky, E.V. (1987). Organization, Variability and Stability of the Family of the Gliadin-Coding Genes in Wheat: Genetic Data. Proc. 3rd. Intern. Workshop on Glut. Prot. Budapest, Hungary.
23. Metakovsky, E., Melnik, V., Rodriguez-Quijano, M., Upelniek, V. and Carrillo, J.M., (2018). A catalog of gliadin alleles: polymorphism of 20th-century common wheat germplasm. The Crop Journal, 6: 628-641. [DOI:10.1016/j.cj.2018.02.003]
24. Medouri, A., Bellil, I. and Douadi Khelif, D. (2015). The genetic diversity of gliadins in Aegilops geniculata from Algeria. Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 51(1): 9-15. [DOI:10.17221/158/2014-CJGPB]
25. Novoselskaya, A.Y., Metakovsky, E.V., Sutka, J. and Galiba, G. (1990). Spontaneous and induced genetic variability in gluten proteins in bread wheat. 4th Intern. Workshop on Glut. Prot. Winnipeg, MB, Canada.
26. Payne, P.I. (1987). Genetics of wheat storage proteins and the effect of allelic variations on bread making quality. Annual Review of Plant Physiology, 38: 141-153. [DOI:10.1146/annurev.arplant.38.1.141]
27. Pourmohammadi, K., Abedi, E. and Bagher Hashemi, S.M. (2023). Gliadin and glutenin genomes and their effects on the technological aspect of wheat-based products. Current Research in Food Science, 7: 100622. [DOI:10.1016/j.crfs.2023.100622]
28. Shewry, P.R., Napier, J.A. and Tatham, A.S. (1995). Seed storage proteins: structures and biosynthesis. Plant Cell, 7: 945-956. [DOI:10.1105/tpc.7.7.945]
29. Shahnejat Bushehri, A.A., Salavati, A., Yazdi Samadi, B., Hassani, M.E. and Shahnejat Bushehri, S. (2011). Analyses of monomeric storage proteins "gliadins" in Iranian bread wheats. Cereal Research Communications, 39(1): 100-108. [DOI:10.1556/CRC.39.2011.1.10]
30. Sozinov, A.A. and Poperelya, F.A. (1979). Prolamin polymorphism and plant breeding. Building Agriculture Science, 10: 21-34.
31. Tarekegne, A. and Labuschagne, M.T. (2005). Relationship between high molecular weight glutenin subunit composition and gluten quality in Ethiopian-grown bread durum wheat cultivars and lines. Journal. Agronomy and Crop Science, 191: 300-307. [DOI:10.1111/j.1439-037X.2005.00147.x]
32. Upelniek, V.P., Novoselskaya, A.Y., Sutka, J., Galiba, G. and Metakovsky, E.V. (1995). Genetic variation at storage protein-coding loci of common wheat (cv 'ChineseSpring') induced by nitrosoethyl urea and by the cultivation of immature embryos in vitro. Theoretical and Applied Genetics, 90: 372-379. [DOI:10.1007/BF00221979]
33. Utebayev, M., Dashkevich, S., Bome, N., Bulatova, K. and Shavrukov, Y. (2019). Genetic diversity of gliadin-coding alleles in bread wheat (Triticum aestivum L.) from Northern Kazakhstan. PeerJ, 7: e7082. [DOI:10.7717/peerj.7082]
34. Wang, D., Li, F., Cao, S. and Zhang, K. (2020). Genomic and functional genomics analyses of gluten proteins and prospect for simultaneous improvement of end-use and health-related traits in wheat. Theoretical and Applied Genetics, 5: 1521-1539. [DOI:10.1007/s00122-020-03557-5]
35. Waga, J. and Skoczowski, A. (2014). Development and characteristics of x-gliadin-free wheat genotypes Development and characteristics of x-gliadin-free wheat genotypes. Euphytica, 195: 105-116. [DOI:10.1007/s10681-013-0984-1]
36. Wrigley, C.W., Autran, J.C. and Bushuk, W. (1982). Identification of cereal varieties by gel electrophoresis of the grain proteins. Cereal Science and Technology, 5: 211-259.
37. Zang, P., Gao, Y., Chen, P., Lv, C., Zhao, G. (2022). Recent advances in the study of wheat protein and other food components affecting the gluten network and the properties of noodles. Foods, 11: 3824. [DOI:10.3390/foods11233824]
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbari N, Alavi Kia S, Valizadeh M. Investigating Variation of Subunits of Gliadin Protein in Recombinant Inbred Lines Derived from Cross Between Zagros and Norstar Cultivars and Some Commercial Wheats. pgr 2024; 10 (2) :91-102
URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-293-fa.html

اکبری نسرین، علوی کیا سیامک، ولیزاده مصطفی. بررسی تنوع زیر‌واحدهای پروتئین گلیادین در لاین‌های اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی ارقام زاگرس و نوراستار و برخی گندم‌های تجاری. پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1402; 10 (2) :91-102

URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-293-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
پژوهش های ژنتیک گیاهی Plant Genetic Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4657