[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فهرست داوران همکار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ISSN
شاپای آنلاین: ISSN 2676-7309
شاپای چاپی: ISSN 2383-1367
..




 
..
:: دوره 7، شماره 2 - ( 1399 ) ::
جلد 7 شماره 2 صفحات 96-83 برگشت به فهرست نسخه ها
تجزیه ژنتیکی صفات زراعی ارقام جو (.Hordeum vulgare L) تحت تنش شوری با استفاده از تلاقی دی‌آلل
جمال رحیمی درآباد ، ورهرام رشیدی* ، حسین شهبازی ، محمد مقدم واحد ، ابراهیم خلیل وند
گروه زراعت و اصلاح‌نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز ، rashidi@iaut.ac.ir
چکیده:   (8494 مشاهده)
به‌منظور تعیین وراثت‌پذیری و پارامترهای ژنتیکی برخی صفات زراعی در ارقام جو، بذور F1 حاصل از تلاقی نیمه‌دی‌آلل 7 × 7 به همراه والدین در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و تحت شرایط بدون تنش و تنش‌های شوری 8 و 12 دسی‌زیمنس بر متر ارزیابی شدند. تجزیه ژنتیکی به روش‌ هیمن و روش دوم در مدل ثابت گریفینگ انجام شد. شیب‌خط رگرسیون Wr روی Vr در هر سه شرایط، اختلاف معنی‌داری با یک نشان نداد، اما با صفر اختلاف معنی‌داری نشان داد که نشان‌دهنده کفایت مدل افزایشی– غالبیت برای این صفات است. وراثت‌پذیری عمومی صفات بالا (9/0-7/0) و وراثت‌پذیری خصوصی صفات متوسط به بالا (8/0-4/0) بود. نتایج نمودارهای رگرسیونی نشان داد که والد افضل دارای بیشترین آلل غالب بود. معنی‌دار بودن جزء ژنتیکی a، در بیشتر صفات نشان‌دهنده نقش اثرهای افزایشی ژن در کنترل صفات بود. جزء ژنتیکی b در بیشتر صفات معنی‌دار بود که نشان‌دهنده حضور اثرهای غالبیت ژنی در کنترل صفات است. برآورد توزیع آلل‌های مثبت و منفی در والدین نشان داد مقدار این نسبت در کلیه صفات (به‌جز وزن دانه در سنبله تحت تنش 12 دسی‌زیمنس بر متر) کمتر از 25 درصد بود که نشان‌دهنده عدم تقارن در توزیع آلل‌های مثبت و منفی در بین والدین است. بر اساس اثرات ترکیب‌پذیری عمومی در شرایط شوری، رقم کویر آلل‌های مطلوبی برای صفات ارتفاع بوته، وزن دانه در سنبله و وزن صددانه را دارا می‌باشد و می‌تواند به‌عنوان یک والد عمومی در برنامه‌های به‌نژادی به‌کار برده شود. برآورد وراثت‌پذیری عمومی و خصوصی بالا برای بیشتر صفات گویای امیدبخش بودن این مواد ژنتیکی برای به‌نژادی تحت شرایط نرمال و تنش شوری بود.
واژه‌های کلیدی: اثرات افزایشی و غالبیت، ترکیب‌پذیری، روش هیمن، وراثت‌پذیری
متن کامل [PDF 745 kb]   (1469 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک کلاسیک و ژنتیک جمعیت
فهرست منابع
1. Ali, M.A. and Awan, S.I. (2009). Inheritance pattern of seed and lint traits in cotton (Gossypium hirsutum). International Journal of Agriculture and Biology, 11(1): 44-48.
2. AL-Tabbal, J.A. and AL-Fraihat, A.H. (2012). Genetic variation, heritability, phenotypic and genotypic correlation studies for yield and yield components in promising barley genotypes. Journal of Agricultural Science, 4: 193-210.
3. Ashraf, M. (2002). Salt tolerance of cotton: some new advances. Crit. Rev. Plant Science, 21: 1-30.
4. Ashraf, M. (2010). Registration of 'S-24'spring wheat with improved salt tolerance. Journal of Plant Registrations, 4: 34-37.
5. Ayers, R.S., and Wescot, D.W. (1985). Water Quality for Agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Viale delle Terme di Caracalla, Rome, IT.
6. Baghizadeh, A., Talei, E., Naghavi, M.R. and Zeinali Khanghah, H. (2005). Genetic analysis of grain yield related treats in barley (Hordeum vulgare L.), Afzal/Cwb cross. Journal of Plant and Seed, 20: 235-243 (In Persian).
7. Bhatnagar, V.K., Sharma, S.N. and Sastry, E.V.D. (2001). Genetics of quantitative characters in six rowed barley over environments. Indian Journal of Genetics, 61: 358-359.
8. Chaudhry, F.M., Alam, S.M., Rashid, A. and Latif, A. (1977). Mechanism of differential susceptibility of tow rice varieties to zinc deficiency. Plant and Soil, 46: 637-642.
9. Chen, Z.H., Sgabala. S., Mendham, N., Newman, I., Zhang, G.P. and Zhou, M.X. (2008). Combining ability of salinity tolerance on the basis of NaCl-induced K+ flux from roots of barley. Crop Sceience, 48: 1382-1388.
10. Chowdhry, M.A., Ambreen, A. and Khalig, I. (2002). Genetic control of some polygenic traits in vulgare Species. Plant Science, 1: 235-237.
11. Dharam, P. and Sanjay, K. (2009). Genetic analysis of forage yield and other traits in barley (Hordeum vulgare L.). Barley Genetics Newsletter, 39: 13-19.
12. Ehab, M.R.M., Saeid, H.M.A., Rania, A.R.E. and Naif, M.S.K. (2014). An investigation of gene action on different traits of barley (Hordeum Vulgare L.) using partial diallel crosses system. Life Science Journal, 11(1): 64-71.
13. Eraja, L., Chuhan, T.P.S., Thiagaraja, V., Lakshman, V. and Kamble, C.K. (1997). Line×tester analysis of combining ability in new genotypes of biviltine silkworm. Indian Journal of Agriculture Science, 67: 287-290.
14. Eshaghi, R. and Akhundova, E. (2010). Inheritance pattern of β-glucan and protein countents in hulless barley. International Journal of Agriculture and Biology, 12: 68-72 (In Persian).
15. FAO. (2018). FAO Soil Portal, Extents of Salt Affected Soils. Accessed 05 June 2018. Available at: http://www.fao.org/soils-portal/soil-management/management-ofsome-problem-soils/salt-affected-soils/more-information on-saltaffected-soils/en/.
16. Farooq, J., Khaliq, I., Kashif, M., Ali, Q. and Mahpara, S. (2011). Genetic analysis of relative cell injury percentage and some yield contributing traits in wheat under normal and heat stress conditions. Chilean Journal of Agricultural Research, 71(4): 511-520.
17. Fehr, W.R. (1993). Principles of Cultivar Development. MacMillan Publish. Co. New York, USA.
18. Flower, T.J. (2004). Improving crop salt tolerance. Journal of Experimental Botany, 55: 307-319.
19. Fronza, V., Vello, N.A. and Camargo, L.E.A. (2004). Genetic analysis of soybean resistance to Fusarium solani f. sp. glycines. Genetics and Molecular Biology, 27(3): 400-408.
20. Genec, Y., Oldach, K., Verbyla, A., Lott, G., Hassan, M., Tester, M., Wallwork, H. and McDonald, G.K. (2010). Sodium exclusion QTL associated with improved seedling growth in bread wheat under salinity stress. Theoretical and Applied Genetics, 121: 877-894.
21. Griffing, B. (1956). A generalized treatment of the use of diallel crosses in quantiataive inheritance. Heredity, 10: 31-50.
22. Hayman, B.I. (1954). The theory and analysis of diallel crosses. Genetics, 39: 789-809.
23. Jagtap, D.R. and Mehetre, S. (1996). Combining ability analysis for agronomic traits in Gossypium hirsutum L. Journal of Cotton Research and Development, 10(1): 12-19.
24. Jibr, N., Ayadi, A., Amar, S., Chaibi, W. and Brulfert, J. (2002). Seed germination of two wheat species differing in their sensitivity to NaCl, in response to salt stress. Journal of Trace and Microprobe Techniques, 20: 625-637.
25. Katerji, N., Van Hoorn, J.W., Hamdy, A., Mastrorilli, M. and Fares, C. (2006). Classification and salt tolerance analysis of barley varieties. Agricultural Water Management, 85: 184-192.
26. Madhukar, K., Prasad, L.C., Lal, J.P., Prasad, R. and Chandra, K. (2018). Generation mean analysis for yield and drought related traits in barley (Hordeum vulgare L.). International Journal of Pure and Applied Biological Science, 6(1): 1399-1408.
27. Madić, M.R., Djurović, D.S., Knezević, D.S., Paunović, A.S. and Tanaskovic, S.T. (2014). Combining abilities for spike traits in a diallel cross of barley. Journal of Central Europran Agriculture, 15(1): 108-116.
28. Mahmood, T., Turner, M., Stoddard, F.L. and Javed, M.A. (2004). Genetic analysis of quantitative traits in rice (Oryza sativa L.) exposed to salinity. Crop and Pasture Science, 55(11): 1173-1181.
29. Mansour, E. and Moustafa, E.S.A. (2016). Estimation of combining ability and genetic components for yield contributing traits in spring barley under normal and salinity conditions. Egyptian Journal of Agronomy, 38: 431-453.
30. Mantri, N., Patade, V., Penna, S., Ford, R. and Pang, E. (2012). Abiotic Stress Responses in Plants Present and Future. In: Ahmad, P. and Prasad, M.N.V., Eds., Abiotic Stress Responses in Plants: Metabolism to Productivity, pp. 1-20. Springer, New York, USA.
31. Mather, K. and Jinks, J.L. (1971). Biometrical Genetics. Chapman & Hall: London, UK.
32. Moameni, A. (2010). Geographical distribution and salinity levels of soil resources of Iran. Soil Research Journal, 24: 203-215 (In Persian).
33. Mohammadi, M. and Roustaie, M. (2016). Estimation of genetic parameters of grain yield and some agronomic traits in bread wheat using diallel crosses. Plant Genetic Researches, 2(2): 57-72 (In Persian).
34. Munns, R., Husain, S., Rivelli, A.R., James, R.A., Condon, A.G., Lindsay, M.P., Lagudah, E.S., Schahtman, D.P. and Hare, R.A. (2002). Avenues for increasing salt tolerance of crops, and the role of physiologically based selection traits. Plant Soil, 247: 93-105.
35. Munns, R. and James, R.A. (2003). Screening methods for salinity tolerance: A case study with tetraploid wheat. Plant and Soil, 253: 201-218.
36. Nakhjavan, SH., Darvish, F., Sorkhi, B. and Zahravi, M. (2009). Assesmet Inheritance ability quantitative of treats in barley (Hordeum vulgare L.) under irrigation and drought season using mean gene ration analysis. The New fond Agricultural, 3: 204-223 (In Persian).
37. Naseer, S.H. (2001). Response of barley (Hordeum vulgare L.) at various growth stages to salt stress. Journal of Biological Science, 1(5): 326-329.
38. Parida, A.K. and Das, A.B. (2005). Salt tolerance and salinity effects on plants. A review Ecotoxicology and Environmental Safety, 60(11): 324-349.
39. Patial, M., Pal, D. and Kumar, J. (2016). Combining ability and gene action studies for grain yield and its component traits in barley (Hordeum vulgare L.). SABRAO Journal of Breeding and Genetics, 48: 90-96.
40. Rahimi, M., Ebrahimpour, F. and Eshgi, R. (2013). Determine heritability and mapping controlling genes agronomic traits on barley. Crop Biotechnology, 2: 35-48 (In Persian).
41. Rohman, M.M., Sultana, R., Podder, R., Tanjimul Islam, A.T.M., Kamrul Islam, M. and Islam, M.S. (2006). Nature of gene action in barley (Hordeum vulgare L.). Asian Journal of Plant Sciences, 5: 170-173.
42. Sadeghzadeh-Ahari, D., Sharifi, P., Karimizadeh, R. and Mohammadi, M. (2015). Estimation of genetic parameters of morphological traits in rainfed durum wheat (Triticum turgidum L.) using diallel method. Plant Genetic Researches, 2(1): 45-62 (In Persian).
43. Shahbazi, H., Ali, E., Imani, A.A. and Zaeefizadeh, M. (2013). Inheritance of cell membrane stability under heat and osmotic stresses in bread wheat. SABRAO Journal of Breeding and Genetics, 45(2): 187-194.
44. Shakeel, A.I., Ahmad Khan, K. and Azhar, F.M. (2001). Study pertaining to the estimation of gene action controlling yield and related traits in upland cotton. Online Journal of Biological Sciences, 1(12): 67-70.
45. Shavrukov, Y., Gupta, N.K., Miyazaki, J., Baho, M.N., Chalmers, K.J., Tester, M., Langridge, P. and Collins, N.C. (2010). HvNax3-a locus controlling shoot sodium exclusion derived from wild barley (Hordeum vulgare ssp. spontaneum). Functional & Integrative Genomics, 10: 277-291.
46. Sing, N. (2012). Study of heritability and genetic advance in barley (Hordeum vulgare L.) on affected soil. International Journal of Food, Agriculture and Veterinary Sciences, 2: 35-39.
47. Singh, M. and Singh, R.K. (1984). A comparison of different methods of half-diallel analysis. Theoretical and Applied Genetics, 67: 323-326.
48. Singh, S.K., Singh, H.C. and Singh, H.L. (2006). Inheritance of quality traits in barley (Hordeum vulgare L.). International Journal of Plant Sciences, 1: 304-305.
49. Tofiq, S.E., Amin, T.N.H., Abdulla, S.M.S. and Abdulkhaleq, D.A. (2015). Genetic analysis in some barley varieties and their hybrids in F2 generation. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 5: 208-217.
50. Zhang, X., Lv, L., Lv, C., Guo, B. and Xu, R. (2015). Combining ability of different agronomic traits and yield components in hybrid barley. PLoS ONE, [DOI:10.1371/journal.pone.0126828]
51. Walter, D.E. and Morton, R. (1978). On the analysis of variance of half diallel table. Biometerics, 34: 91-94.
52. Ukai, Y. (1989). A microcomputer program DIALL for diallel analysis of quantitative characters. Japanese Journal of Breeding, 39: 107-109.
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi Darabad J, Rashidi V, Shahbazi H, Moghaddam Vahed M, Khalilvand E. Genetic Analysis of Agronomic Traits of Barley (Hordeum vulgare L.) Cultivars under Salinity Stress using Diallel Cross. pgr 2021; 7 (2) :83-96
URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-173-fa.html

رحیمی درآباد جمال، رشیدی ورهرام، شهبازی حسین، مقدم واحد محمد، خلیل وند ابراهیم. تجزیه ژنتیکی صفات زراعی ارقام جو (.Hordeum vulgare L) تحت تنش شوری با استفاده از تلاقی دی‌آلل. پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1399; 7 (2) :83-96

URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-173-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 2 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
پژوهش های ژنتیک گیاهی Plant Genetic Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4657