[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فهرست داوران همکار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ISSN
شاپای آنلاین: ISSN 2676-7309
شاپای چاپی: ISSN 2383-1367
..




 
..
:: دوره 6، شماره 1 - ( 1398 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 86-69 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تنوع ژنتیکی لاین‌های نوترکیب برنج ایرانی در مرحله زایشی در شرایط نرمال و شوری
سیده مینو میرعرب رضی ، رضا شیرزادیان خرم آباد* ، حسین صبوری ، بابک ربیعی ، حسین حسینی مقدم
گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت ، r.shirzadian@gmail.com
چکیده:   (18194 مشاهده)

شوری یک عامل محدود کننده مهم در تولید بیشتر گیاهان و از جمله برنج است. با توجه به محدود بودن سطح زیر کشت، شناسایی ژنوتیپ‌های متحمل به تنش‌های محیطی و به‌ویژه شوری از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تنوع ژنتیکی بین 114 لاین نوترکیب حاصل از تلاقی ارقام طارم محلی × خزر تحت شرایط بدون تنش و تنش شوری هشت دسی زیمنس بر متر در مرحله رشد زایشی در قالب طرح کاملا تصادفی بود. تجزیه واریانس مرکب صفات نشان داد که اختلاف بین لاین‌ها برای تمامی صفات معنی‌دار بود. بررسی ضرایب تغییرات ژنوتیپی نیز نشان داد که بیشترین تنوع ژنتیکی در بین لاین‌های نوترکیب مورد مطالعه مربوط به صفات تعداد خوشه در بوته بود و در مقابل، صفات  تعداد روز تا 50 درصد گلدهی کمترین تنوع ژنتیکی را در بین این لاین‌ها نشان دادند. در شرایط بدون تنش و تنش بالاترین همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی عملکرد دانه با تعداد دانه پر دربوته مشاهده شد. براساس تجزیه خوشه‌ای عملکرد دانه‌ی لاین‌ها در شرایط نرمال، ژنوتیپ‌ها به چهار دسته و در شرایط شوری به سه دسته گروه‌بندی شدند. لاین‌های مربوط به گروه سوم در هر دو شرایط از میانگین بالاتری نسبت به میانگین کل برخوردار بودند. در مجموع، نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل توجهی بین لاین‌های مورد مطالعه از نظر تحمل به شوری وجود دارد و می‌توان از این تنوع در برنامه‌های اصلاحی بعدی استفاده کرد. بر این اساس، لاین‌های 83، 81، 56، 39، 37 و 89 حساس‌ترین و لاین‌های 107، 101، 16، 100، 84، 98، 47، 32، 14، 29، 95، 63، 5، 49، 92 و 10 متحمل‌ترین لاین‌ها به تنش شوری بودند و عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری داشتند. لاین‌های متحمل مستقیماً جهت کشت در مزارع شور و یا جهت انتقال تحمل به شوری به ارقام تجاری از طریق برنامه‌های اصلاحی آینده پیشنهاد می‌شوند.
 

واژه‌های کلیدی: برنج، تجزیه به عامل‌ها، تجزیه خوشه‌ای، شوری، همبستگی
متن کامل [PDF 1635 kb]   (1564 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک گیاهی
فهرست منابع
1. Abdmishani, S. and Shahnejat-Bushehri, A.A. (1997). Advanced Plant Breeding. University of Tehran Press, Tehran, IR (In Persian).
2. Akbar, M., Gunawardena, I.E. and Ponnamperuma, F.N. (1986). Breeding for Soil Stresses. Progress in Rainfed Lowland Rice. IRRI, Los Baños. PH.
3. Akhtar, S., Islam, M.M., Begum, S.N., Halder, J., Alam, M.K. and Manidas, A.C. (2010). Genetic analysis of F4 rice lines for salt tolerance at the reproductive stage. Agricultoral, 21(1 & 2): 31-38. [DOI:10.3329/pa.v21i1-2.16746]
4. Aref, F. and Ebrahimi Rad, H. (2012). Physiological characterization of rice under salinity stress during vegetative and reproductive stages. Indian Journal of Science and Technology. 5(4): 0974- 6846.
5. Bakhsh-Balouchzaehi, A. and Kiani, G. (2013). Determination of selection criteria for yield improvement in rice through path analysis. Journal of Crop Breeding, 5: 75-84 (In Persian).
6. Ebrahimi, M.A., Mohammadian, R. and Khalili, M. (2016). Estimation of genetic correlation, heritability and grouping of barley doubled haploid lines based on indicators related to germination under salt stress. Plant Genetic Researches, 3(1): 29-44 (In Persian). [DOI:10.29252/pgr.3.1.29]
7. FAO. (2016). Food and Agriculture Organization, FAO statistic. http://www.fao.org/faostat/en/#data/ QC. Accessed 26 June 2016
8. Fentie, D., Alemayehu, G., Siddalingaiah, M. and Tadesse, M. (2014). Genetic variability, heritability and correlation coefficient analysis for yield and yield component traits in upland rice (Oryza sativa L.). East African Journal of Sciences, 8(2): 147-154.
9. Garris, A.J., Tai, T.H., Coburn, J., Kresovich, S. and McCouch, S. (2005). Genetic structure and diversity in Oryza sativa L. Genetics, 169: 1631-1638. [DOI:10.1534/genetics.104.035642]
10. Ghomi, K., Rabiei, B., Sabouri, H. and Sabouri, A. (2013a). Mapping QTLs for traits related to salinity tolerance at seedling stage of rice (Oryza sativa L.): An agrigenomics study of an Iranian rice population. OMICS: A Journal of Integrative Biology, 17(5): 242-251. [DOI:10.1089/omi.2012.0097]
11. Ghomi, K., Rabiei, B., Sabouri, H. and Sabouri, A. (2013b). Evaluation of seedling stage and identification of appropriate selection criteria in an rice segregating population (Oryza sativa L.) under salinity stress condition. Journal of Crop Breeding, 5(1): 30-48 (In Persian).
12. Ghorbani, H., Samizadeh-Lahiji, H.A., Rabiei, B. and Allahgholipour, M. (2011). Grouping different rice genotypes using factor and cluster analysis. Journal of Agricultural Science. 3: 89-104 (In Persian).
13. Gilroy, S., Suzuki, N. and Miller, G. (2014). A tidal wave of signals: calcium and ROS at the forefront of rapid systemic signaling. Trends in Plant Science, 19: 623-630. [DOI:10.1016/j.tplants.2014.06.013]
14. Gohari, M., Khayat, M. and Lack, S.H. (2010). Correlation relation and path coefficient analysis effective agronomic traits evolution on seed yield of rice (Oryza Sativa L.) cultivar. Journal of Agricultural New Findings, 3: 261-269 (In Persian).
15. Golparvar, A.R., Ghanadha, M.R., Zali, A.A. and Ahmadi, A. (2003). Evaluation of some morphological traits as selection criteria in breeding wheat. Iranian Journal of Crop Sciences, 4)3): 202-208 (In Persian).
16. Gregorio, G.B., Senadhira, D. and Mendoza, R.D. (1997). Screening Rice for Salinity Tolerance. IRRI 502 Discussion Paper Series No. 22. International Rice Research Institute, Los Baños, PH.
17. Honarnejad, R. (2002). Study of correlation between some quantitative traits and grain yield in rice (Oryza sativa L.) using path analysis. Journal of Iranian Crop Science, 1: 25-33 (In Persian).
18. Hossain, S., Maksudu, H.M.D. and Rahman, J. (2015). Genetic variability, correlation and path coefficient analysis of morphological traits in some extinct local aman Rice (Oryza sativa L). Journal Rice Resource, 3: 158. doi:10.4172/2375-4338.1000158. [DOI:10.4172/2375-4338.1000158]
19. Islam, M.Z., Khalequzzaman, M., Bashar, M.K., Ivy, N.A., Haque, M.M. and Mian, M.A.K. (2016). Variability assessment of aromatic and fine rice germplasm in Bangladesh based on quantitative traits. The Scientific World Journal, 2016: 2796720. http://dx.doi.org/10.1155/2016/ 2796720 [DOI:10.1155/2016/2796720]
20. Jahani, M., Nematzade, G. and Mohammadi-Nejad, G.H. (2016). Assessment of genetic diversity in rice varieties with desirable agronomic characteristics. Journal of Crop Production, 9(1): 181-198 (In Persian).
21. Konate, A.K., Zongo, A., Kam, H., Sanni, A., and Audebert, A. (2016). Genetic variability and correlation analysis of rice (Oryza sativa) inbred lines based on agromorphological traits. African Journal of Agricultural Research, 11(35): 3340-3346. [DOI:10.5897/AJAR2016.11415]
22. Kordrostami, M., Rabiei, B. and Hassani Kumleh, H. (2017). Different physiobiochemical and transcriptomic reactions of rice (Oryza sativa L.) cultivars differing in terms of salt sensitivity under salinity stress. Environmental Science & Pollution Research, 24: 7184-7196. [DOI:10.1007/s11356-017-8411-0]
23. Mirdar-Mansouri, S.H., Babaiyan Golodar, N. and Bagheri, N. (2014). Effects of NaCl Stress on Grain Yield and their Components in Iranian Rice Genotypes. Journal of Crop Breeding, 6(14): 67-83 (In Persian).
24. Mohammadzadeh, M., Peyghambari, S.A., Nabipour, A. and Norouzi, M. (2010). Evaluating of yield and morphological characters in tolerance and sensitive genotypes to salinity stress in rice (Oryza sativa L.). Journal of Planting and Plant Amending, 6(4): 61-71 (In Persian).
25. Munns, R. and Tester, M. (2008). Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 59: 651-681. [DOI:10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911]
26. Mahdavi, F., Esmaili, M.A., Pirdashti, H. and Fallah, A. (2003). Study on the Physiological and morphological indices among the modern and old rice (Oryza sativa L.) genotypes. 4th International Crop Science Congress. Brisbane, Queensland, AU.
27. Mahmood, N. and Cowdhry, M.A. (2000). Inheritance of flag leaf in breed wheat genotypes. Wheat Information Service (WIS), 90: 7-12.
28. Mer, R.K., Prajith, P.K., Pandya, D.H. and Dandey, A.N. (2000). Growth of young plants of Hordeum Vulgare, Triticum aestivum, Cicer arienum and Brassica Juncea. Journal Agronomy and Crop Science, 185: 209-217. [DOI:10.1046/j.1439-037x.2000.00423.x]
29. Maas, E.V. and Hoffmann, G.J. (1977). Crop salt tolerance-current assessment. Journal of the Irrigation and Drainage Division, 103: 115-134.
30. Rahman, M.M., Rasul, M.G., Bashar, M.K., Syed, M.A. and Islam, M.R. (2011). Parent selection for transplanted aman rice breeding by morphological, physiological and molecular diversity analysis. Libyan Agriculture Research Center Journal International, 2: 26-28.
31. Rashid, M.M., Hassan, L. and Begum S.N. (2017). Phenotypic performance of rice landraces under salinity stress in reproductive stage. Progressive Agriculture, 28(1): 1-6. [DOI:10.3329/pa.v28i1.32850]
32. Sabouri, H., Rezai, A.M. and Moumeni, A. (2008). Evaluation of salt tolerance in Iranian landrace and improved rice cultivars. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 45: 47-63 (In Persian).
33. Sabouri, H. and Biabani, A. (2009). Toward the mapping of agronomic characters on rice genetic map: QTL analysis under saline condition. Biotechnology, 8: 144-149. [DOI:10.3923/biotech.2009.144.149]
34. Savitha, P. and Usha-Kumari, R. (2015). Assessment of genetic variability and correlation studies among traditional land races and improved cultivars for segregating generations of rice (Oryza sativa L.). International Journal of Science and Nature, 6(2): 135-140.
35. Venkata-Lakshmi, M., Suneetha, Y., Yugandhar, G. and Venkata-Lakshmi, N. (2014). Correlation studies in rice (Oryza sativa L.). International Journal of Genetic Engineering Biotechnology, 5(2): 121-126.
36. Yoshida, S., Bhattacharjee, D.P. and Cabuslay, G.S. (1982). Relationship between plant type and root growth in rice. Soil Science and Plant Nutrition, 28(4): 473-482. [DOI:10.1080/00380768.1982.10432387]
37. Yazdani, M., Kochak, M. and Bagheri, H. (2014). Segregating rice genotypes by cluster analysis procedure at different salt stress condition. Advances Environment Biology, 8(10): 383-387.
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirarab Razi S M, Shirzadian-Khorramabad2 R, Sabouri H, Rabiei B, Hosseini Moghadam5 H. Genetic diversity of Iranian rice recombinant inbred lines at the reproductive stage in normal conditions and salinity. pgr 2019; 6 (1) :69-86
URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-108-fa.html

میرعرب رضی سیده مینو، شیرزادیان خرم آباد رضا، صبوری حسین، ربیعی بابک، حسینی مقدم حسین. بررسی تنوع ژنتیکی لاین‌های نوترکیب برنج ایرانی در مرحله زایشی در شرایط نرمال و شوری. پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1398; 6 (1) :69-86

URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-108-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 1 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
پژوهش های ژنتیک گیاهی Plant Genetic Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4657