محسن زاهدی، علی زارعی، یحیی آدینه فر،
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
کاربرد افزودنیهای گوناگون از جمله پلیمرها برای اصلاح خواص قیرهای مورد استفاده در روسازی راه همواره مدنظر محققین راهسازی بوده تا با بهکارگیری قیر اصلاحشده در آسفالت باعث افزایش قابل ملاحظه عمر راهها و عمر بهرهبرداری از آنها شوند. بر همین اساس در پژوهش اخیر از لیگنین تهیه شده از پساب شرکت کاغذسازی چوکای مازندران (صنایع چوب و کاغذ ایران) به عنوان افزودنی قیر استفاده شده است. لیگنین از جمله پلیمرهای طبیعی است که برای تولید کاغذ بایستی از بافت چوب جدا شود و به همین دلیل در پساب کارخانههای کاغذسازی در مقادیر بالا یافت میشود. در این پژوهش کوپلیمر لیگنین با درصدهای وزنی مختلف (۳ ، ۶ ، ۹ و ۱۲ درصد) با قیر ۷۰ - ۶۰ پالایشگاه اصفهان مخلوط شده و تأثیر آن بر خواص مختلف قیر مورد بررسی قرار گرفته است. افزایش این پلیمر موجب بهبود خصوصیات و کارایی قیر در دماهای بالا میشود. افزایش لیگنین باعث کاهش درجه نفوذ، افزایش ویسکوزیته کینماتیک، افزایش ویسکوزیته چرخشی و افزایش نقطه نرمی قیر میشود. همچنین با افزایش لیگنین، حساسیت حرارتی قیر کاهش مییابد که این خود نشان دهنده کارایی بهتر قیر اصلاح شده در مصارف راهسازی است.
محمد زارعی، فرزاد اکبری نیا، علی زارعی، حامد آزادمنش، محسن زاهدی،
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
شبکه اصلی راههای کشور را روسازیهای آسفالتی تشکیل میدهند. پیدا کردن راهی جهت بهبود خواص فنی آسفالت، در سالهای اخیر مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است. نانومواد به دلیل رفتار خاص و منحصربفرد و البته در صورت سازگاری میتواند جهت بهبود خواص فنی آسفالت به کار گرفته شود. از طرف دیگر مواد الیافی نیز میتواند جهت تسلیح مخلوط آسفالتی به کار گرفته شود. در این راستا و در این مقاله ابتدا با افزودن درصدهای مختلف نانو کربن سیاه و انجام آزمایشات مارشال، آنالیز دادهها و ترسیم نمودارهای لازم، ملاحظه شد که افزودن نانو کربن سیاه باعث تغییرات روی نتایج آزمایش مارشال از جمله افزایش قابل توجه مقاومت مارشال میگردد. از سوی دیگر روانی هم در درصد بالا کاهش یافت. سایر پارمترهای مارشال هم با تغییر مواجه شد. از آن سمت، با افزودن الیاف پلی استر صنعتی به مخلوط آسفالتی و در درصد کم، مقاومت افزایش پیدا کرد. روانی هم با افزایش درصد الیاف پلی استر صنعتی به صورت صعودی افزایش یافت. سایر نتایج هم با تغییر مواجه گردید. از لحاظ اقتصادی نتایج حاکی از آن بود که به طور کلی استفاده از الیاف نسبت به ماده نانویی ارجح بوده و استفاده از آن در مخلوط آسفالتی توصیه میگردد. در نهایت با مقایسه نتایج به دست آمده نتیجه شد که مخلوط حاوی نانوکربن سیاه نسبت به مخلوط حاوی الیاف پلیاستر صنعتی سفتتر بوده و بهتر است که از مخلوط حاوی نانوکربن سیاه در مناطق گرمسیر و با ترافیک زیادتر و به صورت محدود استفاده گردد.
حمیدرضا اشرفی، پیمان بیرانوند،
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
اثر حافظه شکلی و خاصیت فوق ارتجاعی دو ویژگی منحصر به فرد در آلیاژهای حافظه دار شکلی می باشند. به منظور بهره برداری از خاصیت اثر حافظه شکلی نیاز به حرارت دهی به آلیاژ می باشد. اما ویژگی فوق ارتجاعی در این آلیاژها در صورت فراهم بودن شرایط لازم به شکل خودکار عرضه می گردد. در صورت کاربرد آلیاژهای حافظه دار شکلی به عنوان آرماتورهای طولی در سازه های بتن آرمه با توجه به مدفون شدن آنها در بتن، بهره برداری از ویژگی اثر حافظه شکلی مشکلات خاص به خود را به همراه خواهد داشت که این مشکلات در مورد خاصیت فوق ارتجاعی مصداق نخواهند داشت. با توجه به ظرفیت پذیرش درصد بالای کرنش ۳ تا ۸ درصد در آلیاژهای حافظه دار با رفتار فوق ارتجاعی و محدود بودن این ظرفیت در بتن، لازم است شرایط به گونه ای فراهم گردد که آلیاژ حافظه دار فرصت عرضه خاصیت فوق ارتجاعی را داشته باشد. در این تحقیق با شبیه سازی مدل آزمایشگاهی ستون بتن آرمه مربعی کوتاه در نرم افزار ANSYS و در روندی چند مرحله ای و افزایشی آرماتورهای طولی از جنس آلیاژهای حافظه دار شکلی و با رفتار فوق ارتجاعی جایگزین آرماتورهای فولادی شده و با متغیر قرار دادن نوع آلیاژ حافظه دار شکلی ) آلیاژ با پایه مس و با پایه نیکل (، فرصت بروز خاصیت فوق ارتجاعی در این آلیاژها و با ایفای نقش آرماتور طولی در ستون بتن آرمه مورد بررسی قرار می گیرد.
فرزاد اکبری نیا، محمد حاجی جعفری،
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
تابلوهای پیام متغیر خبری (VMS) یکی از تجهیزات موثر در مبحث سیستم های حمل و نقل هوشمند بوده که علاوه بر نمایش گرافیکی از وضعیت ترافیک معابر، می تواند بستر اطلاع رسانی مناسبی را از پیام های ضروری برای کاربران فراهم آورد.برای این منظور در این مقاله ضمن معرفی پارامترهای اثر گذار در انتخاب جانمایی بهینه تابلوهای پیام متغیر خبری با هدف بازدهی حداکثری این تجهیزات در توزیع ترافیک در معابر درون شهری از نرم افزار ARC GIS برای این هدف استفاده گردیده است.در این راستا با شبیه سازی شبکه معابر درون شهری شهر کرج در نرم افزار مذکور و تعریف پارامترهای دخیل بر انتخاب مکانیابی، نقاطی برای جانمایی پیشنهاد گردیده است که ضمن موقعیت بصری مطلوب در معبر با در نظر گرفتن حجم ترددها، قدرت تصمیم گیری کاربران در انتخاب سایر مسیرها پس از گذر از تابلو در آن فراهم باشد.
منوچهر بساطی، سعید سعیدی جم،
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
علت عمدهی تلفات در بسیاری از جادههای کشور تصادفات وسایل نقلیهی سنگین میباشد. این تصادفات هزینههای زیادی را به دنبال دارند. استان لرستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و هممرز بودن با استانهای صنعتی همچون خوزستان، مرکزی و اصفهان محل عبور بسیاری از وسایل نقلیه سنگین میباشد و تردد این وسایل در محورهای اصلی این استان بسیار بالا است. بر اساس تحلیلهای صورت گرفته بر روی گزارش تصادفات سالهای ۹۲ تا ۹۳ ، سهم وسایل نقلیه سنگین مقصر در تصادفات با ۶۹ / ۱۰ درصد افزایش بیشترین رشد را داشته و تصادفات فوتی و جرحی این نوع وسایل نقلیه به ترتیب به میزان ۲۴ / ۶ و ۷۶ / ۱۴ درصد افزایش پیدا کردهاند. بنابراین در نظرگیری تمهیدات خاص جهت کنترل وسایل نقلیه سنگین ضروری به نظر میرسد. این پژوهش بر پایه کروکیها و رکوردهای کام ۱۱۴ ثبت شده توسط پلیس راه استان لرستان تهیه و ارایه شده است و تحلیلهای صورت گرفته با نرمافزار SPSS انجام گردید. نتایج به دست آمده از تحلیل گزارش تصادفات وسایل نقلیه سنگین محورهای استان لرستان نشان میدهد که نحوه و علت عمده تصادفات این نوع وسایل نقلیه در استان به طور خلاصه عبارتند از: ۱ عدم رعایت حق تقدم، عدم توجه به جلو، عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه و تجاوز و انحراف به چپ به - عنوان مهمترین عوامل منجر به تصادف ۲ برخورد با یک وسیله نقلیه به عنوان بیشترین نوع تصادف - ۳ واژگونی، تصادف جلو به عقب و تصادف رخ به رخ - به عنوان بیشترین نحوه تصادف ۴ رانندگان گروه سنی - ۲۵ تا ۳۵ سال به عنوان گروه پرخطر در تصادفات وسایل نقلیه سنگین ۵ رده تحصیلات زیر - دیپلم و دیپلم به عنوان سطح سواد اکثر رانندگان تاثیر گذار در تصادفات ۶ نیمه دوم شبانه روز به عنوان زمان وقوع بیشترین تصادفات.
محمد براتی، محمد زارعی،
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1396 )
چکیده
آسفالت این مخلوط شگفت انگیز که همه ما هر روز با آن سروکار داریم. شاید مهندسین در این حوزه به عنوان یکی از راه حلها، اصلاح خصوصیات فنی آسفالت را در راس فعالیت خود جهت بهبود ویژگیهای این مخلوط شگفت انگیز قرار داده باشد. اصلاح خصوصیات فنی قیر و آسفالت فرصتهای مطالعاتی زیادی را در سراسر جهان بوجود آورده است . در این راستا و در این مقاله ابتدا با افزودن نانو لوله کربن با مقادیر ۲۵ / ۰ ، ۵۰ / ۰ ، ۱ و ۵ / ۱ درصد وزنی قیر پایه به بررسی اثر این ماده افزودنی روی خواص مکانیکی مخلوط آسفالتی پرداخته شد. در ادامه نمونههای آسفالتی تقویت شده با نانو لوله کربن جهت انجام آزمایش مارشال، مورد ارزیابی و آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که این افزودنی باعث تغییر در پارامترهای آزمایش مارشال از جمله افزایش مقاومت و کاهش روانی میگردد. از طرفی وزن مخصوص مخلوط آسفالتی با افزایش مواجه شده و درصد فضای خالی مصالح سنگی با کاهش نسبی مواجه شد. همچنین درصد فضای خالی مخلوط آسفالتی و درصد فضالی پر شده با قیر به طور نسبی افزایش یافت. در بررسی اقتصادی اثر اثر نانولوله کربن روی مخلوط، نتیجه شد که با افزایش تدریجی نانولوله کربن، صرفه اقتصادی پروژه کاهش پیدا می کند. در نهایت، با توجه به نتایج به دست آمده و تحلیل اثر این ماده نانویی روی خواص قیر و آسفالت، نتیجه شد که از این افزودنی میتوان در مناطق با آب و هوای گرم با ترافیک سنگین و در نقاط محدوداستفاده نمود.
کورس نکوفر، مریم ثقفی، مهرناز روزبهانی،
دوره 1، شماره 2 - ( 9-1396 )
چکیده
مسئله کنترل فرسایش و رسوب گذاری در رودخانه ها از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. هر ساله با وقوع سیلاب در رودخانه ها، تعداد زیادی از پلها تخریب میشوند. یکی از مهمترین و مؤثرترین عوامل این تخریبها، آبشستگی اطراف پایه های پل است که خسارتهای جانی و مالی زیادی به بار میآورد. صفحات مستغرق، سازه هایی هستند که در کف رودخانه با زاویه ای نسبت به جریان اصلی و برای جلوگیری از فرسایش کناره رودخانه ها، پیچ ها و پایه سازه های درون آب و اصلاح مسیر آب و مرفولوژی بستر نصب میشوند که سبب تولید گرداب ثانویه و تغییر الگوی جریان در کف رودخانه و در نتیجه، تغییر روند انتقال رسوب و فرسایش خواهند شد. شناخت میدان جریان اطراف صفحات میتواند مهندسان را در کاربرد بهتر آنها در رودخانه ها یاری کند. از این رو، در این تحقیق اثر صفحات مستغرق بر پایه های استوانه ای در مسیر رودخانه با استفاده از نرم افزار SSIIM بررسی و در همین راستا سه حالت قرارگیری صفحات مد نظر قرار گرفته است.
بهزاد حاصلی،
دوره 1، شماره 2 - ( 9-1396 )
چکیده
یکی از عوامل تأثیرگذار در پاسخ لرزهای پل،کوله و نحوهی مدلسازی آن میباشد. تحلیل رفتار لرزهای و مدلسازی پلها معمولاً با استفاده از فرضیات ساده کننده انجام میشود. این سادهسازی ممکن است باعث ایجاد تغییرات عمده در پیشبینی رفتار لرزهای پلها شود.
در این پژوهش کولهها در سه حالت کلی مدلسازی و تحت اثر رکوردهای زلزله در حوزه نزدیک ( به علت بروز رفتار بحرانی پل تحت اثر رکوردهای حوزه نزدیک در مقایسه با رکوردهای حوزه دور) به روش تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی در نرمافزارSAP2000 تحلیلشده و نتایج در حالات مختلف مدلسازی کوله با یکدیگر مقایسه شدهاند. از نکات قابلتوجه در این پژوهش، مدلسازی کولهها بهصورت پایه دیواری و محاسبهی سختی معادل کوله از طریق اعمال فشار استاتیکی و فشار دینامیکی خاکریز پشت کوله میباشد. نتایج تحلیل نشان میدهد، نحوهی مدلسازی کولههای انتهایی علاوه بر جابجایی پل بر روی سایر پارامترهای لرزهای ازجمله، توزیع نیروی محوری، لنگر خمشی، عکسالعمل تکیهگاهی و برش پایه تأثیرگذار است، بهگونهای که نتایج ، بیانگر حداکثر اختلاف 78%در جابجایی طولی کوله های انتهایی ، اختلاف90%در نیروی محوری پایه میانی و اختلاف82% درلنگر خمشی مربوط به پایه میانی بر اساس مدلسازی کوله بهصورت سادهشده ،در مقایسه باحالت مدلسازی کوله بهصورت غلتکی میباشد. از طرفی نتایج مطالعات در این پژوهش نشان میدهد، در شرایطی که ارتفاع خاکریز پشت کوله در محدودهی ارتفاعی 4 تا 9 متر باشد، با دقت قابل قبولی (اختلاف پاسخها 29 % تا 13% میباشد)، می توان مدلسازی کوله در حالت پایه دیوار را جایگزین مناسبی جهت مدل سازی کوله بر اساس دستورالعمل کالترانس (2013)، معرفی نمود.
فرزین فاروقی،
دوره 1، شماره 2 - ( 9-1396 )
چکیده
در این مطالعه تاثیر نوع بار بر تنش ها و تغییرشکل های ایجاد شده در لایه های روسازی انعطاف پذیر آسفالتی و طول عمر سازه آن در شرایط کیفی مختلف سطح تماس لایه ها بررسی شده است. در انتخاب ویژگی های بار از بارگذاری پیشنهادی در آئین نامه های ایران و فرانسه استفاده شده است. در آئین نامه ایران وزن محور تک چرخ ۲۸ کیلو نیوتن و در آئین نامه فرانسه وزن محور زوج چرخ ۱۹۸ کیلونیوتن در نظر گرفته شده است. در تحلیل سازه از روش الاستیک خطی و به منظور بررسی طول عمر آن از مدل های خرابی خستگی و شیارگذاری استفاده شده است. در این بررسی ها تاثیر ضخامت لایه ها و دو نوع کیفیت سطح تماس چسبنده و غیر چسبنده در نظر گرفته شده است. از مهم ترین نتایج این تحقیق میتوان به افزایش قابل توجه کرنش های قائم لایه بستر و افقی لایه بیندر در اثر بار تک چرخ در مقایسه با بار زوج چرخ اشاره کرد. کیفیت نامناسب لایه ها حدوداً ۸۸ % مقدار نشست در روسازی را افزایش داده است، حال آنکه وجود بار تک چرخ در مقایسه با بار جفت چرخ حدود ۵۸ % نشست سازه را افزایش داده و در این شرایط بارگذاری،کاهش ضخامت لایه های بیندر و اساس موجب افزایش ۹۸ % نشست در سازه روسازی شده است.
فاطمه رحیمی،
دوره 1، شماره 2 - ( 9-1396 )
چکیده
در این مقاله از مدلهای اجزا محدودی غیرخطی برای مدلسازی تیرهای عمیق دارای بازشو که با نوارهای FRP تقویت شدند، بهره گرفته شد. از آنجا که آیین نامه ها، صراحتا به تحلیل و طراحی تیرهای عمیق دارای بازشو اشاره ای نکردند و مدلهای خرپایی در خصوص طراحی این نمونه ها دارای تردید هستند؛ لذا مدلهای اجزا محدودی میتوانند گزینه ای مناسب در خصوص رفتار این تیرها باشند. بازشوی مرکزی استفاده شده مسیر انتقال بارها را قطع نکرده؛ در حالیکه در نمونه های دو بازشویی مسیر دستکها توسط بازشوها قطع گردیده و باعث کاهش ظرفیت برشی تیرهای عمیق شد. مقایسه بین نتایج آزمایشگاهی و داده های اجزا محدودی با نتایج آیین نامه ACI، صحت مدلسازیهای صورت گرفته در نمونه تیرهای عمیق تقویت شده و نشده را نشان می دهد. نتایج تحلیل پارامتری گویای آن است که هرچه بازشوها، مسیر دستکها را در سطح گسترده تری قطع نمایند، مقاومت برشی کاهش بیشتری از خود نشان میدهد ونمونه هایی که در جهت عمود بر بردارهای کرنش پلاستیک مقاوم سازی گردیدند، دارای مقاومت برشی بیشتری بودند.
محمد رضائی، ابراهیم خلیل زاده وحیدی،
دوره 1، شماره 2 - ( 9-1396 )
چکیده
بتن ذاتاً خودحسّ (ISSC) به یک ماده سازه ای اطلاق می شود که می تواند بدون نیاز به جاگذاری یا اتصال حسگر یا کنترل از راه دور، خود را پایش کند. با اندازه گیری مقاومت الکتریکی ISSC، تنش، کرنش، تَرَک و آسیب می تواند درجا پایش شود. در مقایسه با مواد سازه ای معمولی که نیاز به حسگرهای اضافی برای پایش یا ردیابی هست، ISSC به دلایل ذیل دارای مزیت است: حساسیت بالا، خاصیت خوب مکانیکی، سازگاری طبیعی، طول عمر یکسان، نصب و نگهداری آسان. ISSC می تواند برای پایش سلامتیِ سازه ای، ردیابی ترافیک و امنیت مرزی و نظامی به کار رود. در این مقاله به صورت سیستمی، پیشرفت تحقیقات ISSC را با توجه به ترکیبات آن، روشهای ساخت، روشهای تست سیگنال حسّی، خواص حسّی و مکانیزم تولید و کاربردهای ساختاری معرفی می کنیم. چالشهای آینده در توسعه و کاربرد ISSC نیز بحث خواهد شد.
مجید عبدالهی، فریدون خسروی، سید حامد خلیل پور،
دوره 1، شماره 3 - ( 12-1396 )
چکیده
بخش قابل توجهی از انرژی مصرفی در جهان صرف گرمایش و سرمایش ساختمانها میشود که این امر موجب افزایش تقاضا برای بهبود بهره وری انرژی ساختمآنها میشود. یکی از راه های بهبود انرژی مصرفی در ساختمانها، طراحی حرارتی اجزای مختلف ساختمان شامل دیوارها، سقفها و کف ها مطابق الزامات و اصول مطرحشده در آیین نامه ها است. هدف اصلی این پژوهش یررسی و مقایسه جامع انواع عایقهای ساختمانی و آشنایی با اصول طراحی حرارتی ساختمآنها براساس الزامات مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان است. در مقاله پیش رو پس از معرفی انواع عایقهای ساختمانی، ۵ معیار شامل چگالی، ضریب هدایت حرارتی، مقاومت در برابر آتش، مقاومت در برابر نور خورشید و خواص صوتی عایقها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. در پایان یک مطالعه موردی به منظور آشنایی با روند طراحی حرارتی برای یک ساختمان مسکونی در شهر تهران انجام شده است که طبق محاسبات ضخامت ۵/۵ سانتیمتر برای پشم سنگ)بدون در نظر گرفتن مقاومت حرارتی سایر لایه های دیوار( به دست آمده است.
اسماعیل عبداله زاده،
دوره 1، شماره 3 - ( 12-1396 )
چکیده
انتخاب مناسب گزینه های تعمیر و نگهداری روسازی راهها از نظر اقتصادی ، فرآیندی بسیار مهم ، در سیستم مدیریت نگهداری روسازی محسوب می شود. استفاده از مدل های مناسب و منطقی برای قضاوت اقتصادی بر روی گزینه های تناوبی تعمیر و نگهداری یک نکته ضروری و حائز اهمیت در چارچوب سیستم مدیریت روسازی است،که تحلیل هزینه های چرخه ی عمر یکی از این روشها می باشد. از طرفی بررسی شاخص های خرابی جهت شناسایی نقاط ضعف راه های ارتباطی، علاوه بر بهبود وضعیت حمل و نقل، می تواند منجر به جلوگیری از وقوع سوانح ناگوار و تلخ رانندگی شود. در این تحقیق، ابتدا اطلاعات ورودی مورد نیاز نرم افزار RUCKS تهیه شده و مقادیر پایه برای اجزاء هزینه کاربران بدست آمده اند، سپس نتایج حاصل از این نرم افزار، همراه با ورودی های دیگر مورد نیاز نرم افزار Real Cost گردآوری شده و با استفاده از روش تحلیل هزینه های چرخه عمر، ارزیابی اقتصادی بر روی گزینه های تناوبی تعمیر و نگهداری روسازی معرفی شده، انجام شده است. در این مطالعه از شاخص PCI به منظور بررسی انسجام سازه ای روسازی و دستیابی به وضعیت خرابی روسازی استفاده شده است. به منظور کاربردی بودن تحقیق حاضر، محور گرگان-کردکوی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته است و تمامی پارامترهای معرفی شده در مورد محور گرگان-کردکوی عنوان شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد، خرابی ها ی موجود در محور گرگان-کردکوی در صورت عدم بهسازی و مرمت، با گذر زمان می تواند خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد.
امین فقریان، اکبر قنبری،
دوره 1، شماره 3 - ( 12-1396 )
چکیده
پدیده ی انفجار از بدو ابداع مواد منفجره مانند باروت مورد توجه محققین هر عصر قرارگرفته است. اوج این تحقیقات در دوران جنگ جهانی و پس از آن بوده است. در سال های اخیر اقدامات تروریستی زیادی با استفاده از مواد منفجره انجام شده است. بدین روی تحقیقات متعددی در سال های اخیر پیرامون انفجار و ساختمان ها صورت گرفته است. ماده منفجره ترکیبی شیمیایی است که مقدار بالایی انرژی در پیوندهای خود ذخیره کرده است. پس از وقوع انفجار در طی یک فرآیند شیمیایی انرژی زیادی در کسری از ثانیه آزاد شده و حاصل آن ایجاد موج فشاری در اتمسفر پیرامون محیط انفجار است. موج انفجار پس از برخورد به ساختمان به آن نیرو وارد می کند. معمولاً ساختمان های بتنی مسلح به دلیل جرم بالا در مقابل انفجار مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. در این تحقیق یک ساختمان با ساختمان هایی که احتمال حمله انفجاری را دارند طراحی و مدلسازی شده است. در مدلسازی این ساختمان از نرم افزار اجزای محدود ABAQUS استفاده گردیده است. در مدلسازی سعی بر این بوده است تا مدل های ساخته شده به واقعیت بسیار نزدیک بوده و جزئیات مناسبی را پوشش دهند. باتوجه به نتایج به وضوح دیده می شود که فاصله در کاهش فشار موج انفجار و به تبع آن بار وارده بسیار چشمگیر است.
ایرج برگ گل، وحید نجفی مقدم گیلانی، افسانه تحریری املشی،
دوره 2، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
مقادیر زمانی نرخ جریان اشباع در شاخه های خروجی و ورودی تقاطعهای چراغدار در زمانبندی آن ها نقش کلیدی ایفا میکنند. تاکنون مطالعات انجام شده برای تخمین سرفاصله زمانی، در شاخه ورودی تقاطع بوده است. در حالیکه مقادیر آن به دلیل تعداد خطوط، رفتار رانندگان و سایر مشخصههای فیزیکی متفاوت، با مقادیر شاخه خروجی یکسان نمی باشد. در مقاله حاضر، به کمک برداشت میدانی دادههای مرتبط در پنج تقاطع چراغدار در شهر رشت، به ارزیابی و مقایسه مقادیر سرفاصله زمانی تخلیه و تأخیر شروع در شاخههای ورودی و خروجی تقاطع چراغدار پرداخته شده است. نتایج نشان میدهند که شرایط اشباع در مسیر خروجی، بین وسیله نقلیه دوم و آخرین وسیله نقلیه و در مسیر ورودی بین وسیله نقلیه پنجم یا ششم و آخرین وسیله نقلیه درون صف رخ می دهد (به عبارتی تعداد وسیله نقلیه دارای تاخیر شروع در مسیر خروجی، یک یا حداکثر 2 وسیله نقلیه و در مسیر ورودی 4 یا 5 وسیله میباشد). همچنین مقدار سرفاصله اشباع در مسیر خروجی، کمتر از مسیر ورودی می باشد.
شهراد نصرتی، احسان علوانی، مهدی حقیقی، پویا ناصری علوی،
دوره 2، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
در این تحقیق فاکتورهای برنامه ریزی منابع انسانی، توسعه منابع انسانی و همچنین تأثیر آنها برعملکرد بررسی گردید. برای دست یابی به این هدف، جامعه آماری از مهندسان، پیمانکاران، کارفرمایان و مشاوران انتخاب شد که از این جامعه 70 شرکت با این تحقیق همکاری کردند. در این تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و نتایج حاصل از پرسشنامه ها توسط نرم افزار EXCELوSPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد در صورت اجرای مدیریت منابع انسانی به صورت شفاف و برنامه ریزی مناسب، متغیرهای اساسی شامل اجرای پروژه، قابلیت سازمانی و مدیریتی، پیشرفت فردی، عملکرد گروهی، عملکرد تخصصی و خلاقیت و همچنین عملکرد تجارتی با ضرایب متوسط بالای مقدار 3.8 به شکل خوبی بهبود می یابند.
محمدجواد طاهری امیری، مائده جواهری بارفروشی،
دوره 2، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
امر نظارت و ارزشیابی، از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد که بدون ایجاد نظامی منسجم و قوام یافته، بازدهی چندانی نخواهد داشت. این نظارت ها به بهبود و ارتقاء کیفیت اجرای طرح/پروژه ها در سازمان و بهره گیری از توان علمی نیروهای متخصص و دارای تجربه در بهبود فعالیت های محققان صورت می پذیرد. امروزه بخش ساخت و ساز با انبوهی از نابسامانی ها از جمله کیفیت پایین ساختمان های احداث شده روبه رو است.برای پوشش خدمات بازرسی فنی ساختمان براساس قوانین و مقررات موضوعی مباحث ساختمان، بازرسی ویژه ای برای نظارت بر ساختمان وجود دارد، اما به دلیل تعدد مراکز تصمیم-گیری درباره استانداردهای ساختمان از جمله سازمان نظام مهندسی، سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی، شهرداری ها و وزارت راه و شهرسازی، نظارت و بازرسی فنی در بخش ساختمان با دشواری های مضاعفی روبه روست. در این پژوهش ابتدا به شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر دشواری های نظارت در پروژه های عمرانی کشور ایران با استفاده از روش FMEA پرداخته خواهد شد و سپس برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکلات در پروژه های عمرانی این کشور راهکارهایی ارائه می گردد.
سینا رضایی، سامان فتحی کوچه طلا، علی ناصری،
دوره 2، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
در یک دسته بندی کلی میتوان انواع مختلف نامنظمی سازه در ارتفاع را به دو دسته نامنظمی هندسی و غیرهندسی تقسیم بندی نمود. در نامنظمی هندسی در ارتفاع، ابعاد پلان سازه در ارتفاع تغییرات قابل توجهی می یابد. در نامنظمی غیرهندسی در ارتفاع، تغییرات ناگهانی در ویژگیهای دینامیکی سازه شامل جرم، سختی و مقاومت جانبی سازه در طول ارتفاع رخ میدهد. خرابی پیش رونده معمولاً به گسترش یک آسیب موضعی اولیه در درون سازه که همانند یک واکنش شیمیایی زنجیره ای منجر به فروپاشی جزئی و یا کلی سازه می شود، اطلاق می گردد. مطالعات صورت گرفته در رابطه با خرابی های سیستمهای سازه ای در سال های اخیر، اهمیت پدیده ی خرابی پیش رونده ناشی از بارگذاری غیرعادی هم چون ضربات تصادف، زمین لرزه، انفجار، زلزله و غیره را مشخص می سازد. در این تحقیق ابتدا چهار سازه فولادی با سیستم باربر جانبی دوگانه قاب خمشی ویژه و مهاربند هم محور ویژه 5، 10، 15 و 20 طبقه در نرم افزار Etabs 2016 طراحی شد سپس با استفاده از آیین نامه استاندارد مدیریت تعمیرات کلی ایالات متحده و انتخاب روش مسیر جایگزین انتقال بار، سازه های مذکور در نرم افزار OpenSEES به صورت 3 بعدی مدلسازی شده و با استفاده از تحلیل های دینامیکی غیرخطی به بررسی اثرات نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی بر رفتار لرزهای سازه های فولادی در خرابی پیش رونده پرداخته شده است. پس از بررسی کردن نتایج تحلیل مشاهده شد که نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی باعث کاهش شاخص تنومندی و پایداری سازه شده و مقاومت سازه در برابر خرابی پیش رونده را کاهش می دهد.
مهدی عطایی، فریدون رضایی،
دوره 2، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
در تحلیل و بررسی رفتار لرزهای یک سازه، تحریکی که از جانب زمین به سازه اعمال میشود برای حالتی که سازه بر زمین سخت متکی باشد همان تحریکی است که قبل از احداث سازه در آن نقطه پی وجود داشته است، اما در صورتی که سازه بر خاک نرم متکی باشد تغییرات مهمی در ورودی لرزهای سازه رخ خواهد داد. لذا سازه با خاک پیرامون خود در اندر کنش بوده و تغییراتی را در حرکات پایه ایجاد خواهد نمود. در نتیجه در نظر گرفتن اثرات اندر کنش خاک و سازه به طور دقیق ممکن است باعث افزایش دوره تناوب طبیعی و در نتیجه باعث کاهش ضریب زلزله در طراحی و متعاقباً کاهش هزینهها گردد. در این پژوهش ضرایب تشدید تغییر مکان پانزده قاب خمشی بتنی با دیوار برشی مورد تحلیل ارتجاعی و غیرارتجاعی قرار گرفت. قاب های مورد مطالعه دارای تنوع در تعداد طبقات 5، 10، 15، 20و 25 در 5 دهانه می¬باشند و تأثیر اندرکنش خاک-سازه بر روی ضریب بزرگنمایی تغییر مکان و مقایسه آن با حالت پای ثابت، مورد بررسی قرار گرفته است. هر یک از قابها با تحلیل استاتیکی غیرخطی و با کمک نرم افزار SAP2000 مدل شدند. برای مدل نمون خاک زیر سازه از روش فنر وینکلر استفاده شده است. نتایج حاصل بیانگر این واقعیت است که ضریب بزرگنمایی تغییر مکان در حالتهای با در نظر گرفتن اندرکنش خاک و سازه نسبت بدون در نظر گرفتن اندرکنش خاک و سازه بیشتر است.
تینا جلال زاده، مجید برقیان،
دوره 2، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
زلزله از جمله مهم ترین عواملی است که می تواند موجب تخریب پل ها گردد. بدیهی است که کارآیی لرزه ای سیستم های حمل و نقل و از جمله پل ها نقشی کلیدی در مدیریت بحران زلزله ایفا می نمایند. در این مقاله به بررسی عملکرد نوع خاصی از پل ها در برابر زلزله پرداخته شده است. پل های بیه دار جزء پرکاربردترین انواع پل ها در طراحی بزرگراه ها و معابر شهری هستند. زمانی که مسیر جاده نتواند با حالت مستقیم از روی مانع عبور کند، استفاده از هندسه بیه دار ضرورت پیدا می کند. طراحی این نوع پل ها در جامعه ی مهندسی در دهه های اخیر رواج بیشتری پیدا کرده است. در این بین ساخت پل های صندوقه ای پیش تنیده به جهت ویژگی ها و رفتار مناسب این نوع عرشه ها، در دهه های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش یک پل سهدهانه صندوقهای پیشتنیده با زوایای بیه مختلف مدل سازی گردید و با استفاده از نرمافزار CSiBridge تحت طراحی لرزهای قرار گرفت. نتایج بدست آمده برای پل موردی نشان داد که با افزایش زاویه بیه، نسبتهای نیاز به ظرفیت حاصل از تحلیل لرزهای برای ستونها کاهش مییابد. همچنین نیروهای داخلی عرشه و ستونها از نرم افزار استخراج گردید تا رفتار کلی سازه به دست آید.