|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
4 نتیجه برای رنگ
آزاده زمان، سید منصور سیدنژاد، نوراله معلمی، دوره 1، شماره 1 - ( 6-1394 )
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی میزان تغییرات محتوی کربوهیدراتهای محلول، رنگیزههای فتوسنتزی و آنتوسیانینها در طول رسیدگی میوه زیتون در رقم کرونیکی و اکوتیپهای T2 و T7 و سازگاری این ارقام در شرایط اقلیمی اهواز است، بهطوری که اطلاع از این پارامترها عامل مهمی در ارزیابی و برآورد کیفی و تجاری محصولات زیتون میباشد. برای انجام این تحقیق نمونهها از اول مرداد ماه تا اواسط مهر ماه، هر 15 روز یک بار برداشت شدند. میزان رنگیزههای فتوسنتزی بر اساس روش لیچتنتالر و مقدار آنتوسیانین کل بر اساس تغییر pH اندازهگیری شد و برای سنجش کربوهیدراتهای محلول از روش فنل- اسید سولفوریک استفاده گردید. بیشترین و کمترین میزان کاروتنوئید کل بهترتیب در رقم کرونیکی (14/16 میلیگرم بر گرم وزن تر) در برداشت یک و در رقم T2 (64/2 میلیگرم بر گرم وزن تر) در برداشت شش مشاهده شد. میزان آنتوسیانین ارقام مختلف زیتون طی رسیدگی میوه افزایش یافت. بیشترین میزان آنتوسیانین کل به رقم T7 (033/0 میلیگرم بر گرم وزن تر) در برداشت شش مشاهده شد. میزان قند کل طی رسیدگی کاهش یافت. بیشترین میزان قند کل میوه در رقم کرونیکی (3/86 میلیگرم بر گرم وزن تر) در مرحله برداشت یک و کمترین میزان آن در رقم T7 (7/7 میلیگرم بر گرم وزن تر) در برداشت شش مشاهده شد. با توجه به نتایج مشاهده شده، رقم T7 با داشتن میزان بالای آنتوسیانین در آخرین مرحله از نمونهبرداری نسبت به ارقام دیگر سازگاری بهتری با شرایط آب و هوایی گرم اهواز دارد.
اسماعیل عرب طاژاندره، عبدالحسین رضایی نژاد، احمد اسماعیلی، فرهاد کرمی، علی قرقانی، دوره 1، شماره 1 - ( 6-1394 )
چکیده
بهمنظور تعیین روابط میان عملکرد و ویژگیهای فیزیولوژیکی و فنولوژیکی، تجزیه همبستگیها و پی بردن به آثار مستقیم و غیرمستقیم ویژگیهای گوناگون بر عملکرد، آزمایشی بر روی 20 ژنوتیپ توتفرنگی در مرکز تحقیقات کردستان انجام گرفت. تجزیه و تحلیلهای چندمتغیره شامل تجزیه به مؤلفههای اصلی و تجزیه خوشهای با استفاده از دادههای حاصل بهمنظور گروهبندی ژنوتیپها انجام گرفت. نتایج تجزیه کلاستر بر اساس تمام ویژگیهای اندازهگیری شده، ژنوتیپها را در حدود فاصله اقلیدسی 10 به پنج گروه اصلی تقسیمبندی کرد. از عوامل مهم تفکیک کلاسترهای اصلی، ویژگیهایی از جمله کلروفیل a، b، ab، میزان آنتوسیانین، عملکرد، دوره گلدهی، ظهور اولین گل و اولین میوه بود. بر اساس نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی، چهار مؤلفه اصلی در مجموع 62/68 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. مؤلفه اول شامل کلروفیل a، b، ab، میزان آنتوسیانین و عملکرد حدود 57/29 درصد از واریانس کل را توجیه کرد. مؤلفه دوم شامل دوره گلدهی، ظهور اولین گل و اولین میوه بود و حدود 24/17 درصد از واریانس کل را توجیه کرد. نتایج حاصل از تجزیه بایپلات تا حدود زیادی با نتایج گروهبندی ژنوتیپهای مورد بررسی در تجزیه کلاستر مطابقت داشت. همبستگی مثبت و معنیداری بین کلروفیل a، b، ab، دوره گلدهی و ظهور اولین میوه با عملکرد مشاهده شد اما همبستگی معنیداری بین عملکرد و میزان مواد جامد محلول، عملکرد و میزان اسیدیته قابل تیتراسیون مشاهده نشد. همبستگی بین آنتوسیانین و ظهور اولین گل با عملکرد منفی و معنیدار بود. نتایج رگرسیون مرحلهای نشان داد که ویژگیهای میزان آنتوسیانین، دوره گل دهی، ظهور اولین میوه، ظهور اولین گل، ظهور اولین استولون و دوره میوهدهی وارد مدل شدند. نتایج تجزیه علیت ژنتیکی نشان داد که ویژگی ظهور اولین میوه بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد داشت و ویژگی آنتوسیانین بالاترین اثر مستقیم و منفی را بر عملکرد توتفرنگی دارا بود.
مسعود حیدریزاده، چنور محمدی، دوره 1، شماره 1 - ( 6-1394 )
چکیده
پوست میوه گردو دارای ترکیباتی است که میتوان از آنها جهت تهیه رنگ سبز استفاده کرد. جستجوی شرایط پایداری رنگ حاصل از محلولها و عصارههای رنگزا همواره مورد توجه محققین بوده است. یونهای فلزی با کلاته شدن با ترکیبات رنگزا آنها را از تخریب در طول زمان حفظ کرده و به پایداری آنها کمک مینمایند. هدف از این تحقیق تهیه عصارههای سبز رنگ با پایداری بیشتر جهت استفاده در صنایع نساجی و رنگرزی الیاف میباشد. در این پژوهش عصاره رنگی پوست سبز میوه گردو با حلال متانول استخراج شده، تحت تأثیر یونهای فلزی (آهن، مس و آلومینیم)، در دو pH مختلف (3 و 5/4) با نسبتهای مختلف 1:1، 2:2 و 4:4 از عصاره و محلول یونهای فلزی قرار داده شد. سپس پارامترهای رنگی (روشنایی) L* (قرمز- سبز)a* (زرد- آبی)b* مربوط به تیمارها توسط دستگاه کالریمتر در مدت زمان 10 روز اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد اضافه کردن یون مس در مقایسه با یونهای آهن و آلومینیوم در یک محیط اسیدیتر (pH کمتر) تأثیر بهتری روی حفظ رنگ سبز در مدت زمان 10 روز داشته است. مقایسه سه نسبت ذکر شده از یونهای فلزی و عصاره نشان داد که نسبت 2:2 (در مورد آهن و آلومینیم) و نسبت 4:4 (در مورد مس) تأثیر بهتری روی فاکتور a* در 3pH= داشته است؛ بنابراین میتوان از یونهای فلزی (بهخصوص مس) در یک محیط اسیدی به دلیل تشکیل کمپلکس با مولکول ماده رنگزا، جهت تهیه عصارههایی با کیفیت رنگ بهتر برای رنگآمیزی الیاف در نساجی استفاده کرد.
نوبر حاجی حسینلو، سیاوش حسینی سرقین، رشید جامعی، دوره 1، شماره 2 - ( 12-1394 )
چکیده
موضوع تحقیق حاضر، مطالعهی اثر تنش خشکی، اشعهی UV-Bو اثرات ترکیبی تنشهای UV-B و خشکی بر روی دو رقم گیاه کدو (مشهدی و همدانی) میباشد. گیاهان کدو به مدت 14 روز با دورهی 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و در دمای C º 26/22 ( شب/روز) ، میزان رطوبت نسبی 60%و شدت نورmol.m-2.s µ150 کشت داده شدند، سپس گیاهان 25 روزه به 4 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل و 3 گروه برای مطالعه در شرایط تنش UV-Bهر روز به مدت 30 دقیقه، تنش خشکی با 25% ظرفیت زراعی خاک و ترکیب تنشهای خشکی و اشعهی UV-B. تیمارها به مدت 14 روز اعمال شدند. نتایج نشان داد که طول ریشه و اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، سطح کل برگ، تعداد برگ، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیلa، کلروفیل bو کاروتنوئید، تحت تاثیر اشعه UVB، تنش خشکی و ترکیب دو تنش در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافتهاند. اندازهگیری پارامترهای فیزیولوژیکی نشان داد که با این شرایط آزمایش، اشعهی UV-B نسبت به تنش خشکی اثرات تنشی قویتری بر روی رشد دانهرستهای دو رقم کدو دارد. نتایج حاکی از این است که کاربرد توام دو استرس تابش UV-B و خشکی عملکرد سینرژیستی دارند و یکی از آنها میتواند تاثیرات بازدارندگی استرس دیگر را تحت شرایط خاکهای خشک و نیمه خشک کاهش دهد.
|
|
|
|
|
|