[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 1 - ( 6-1394 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 76-63 برگشت به فهرست نسخه ها
پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه نخود زراعی Cicer arietinum L.)) به آسکوربیک اسید در تنش شوری
مهدی چنارانی، اکبر صفی پور افشار*، فاطمه سعید نعمت پور
گروه زیست‌شناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
چکیده:   (13570 مشاهده)

شوری یکی از مهم‌ترین تنش‌های محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. شوری از طریق اعمال تنش اکسیداتیو به ساختارهای سلولی آسیب می‌رساند و آنتی‌اکسیدان‌ها با حذف رادیکال‌های آزاد، تحمل به این نوع تنش‌ها را افزایش می‌دهند. در این پژوهش اثر تنش شوری و اسپری برگ با آسکوربیک اسید بر پارامترهای رشد، مقدار رنگیزه‌های فتوسنتزی برگ­ها، میزان فعالیت­ برخی از آنزیم­های آنتی‌اکسیدان، تجمع پرولین و پراکسیداسیون لیپیدی غشا­ی سلولی گیاه نخود زراعی Cicer arietinum L.)) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در شرایط گلخانه­ای، به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار انجام شد. تنش شوری با استفاده از محلول NaCl با غلظت­های صفر، 50، 100 میلی مولار و اسپری برگ با آسکوربیک اسید با غلظت‌های صفر، 3 و 6 میلی مولار در مرحله 3 تا 5 برگی اعمال گردید. در گیاهانی که تنها در معرض کلرید ­سدیم قرار داشتند، در مقایسه با گیاهان شاهد، با افزایش شوری، پارامتر­های رشد و مقدار رنگیزه­های فتوسنتزی کاهش یافت اما میزان فعالیت آنزیم­های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز، میزان پرولین و پراکسیداسیون لیپیدها افزایش یافت. در حالی‌که گیاهانی که در معرض همزمان کلریدسدیم و آسکوربیک ­اسید قرار داشتند در مقایسه با گیاهانی که تنها در معرض تنش شوری بودند، در غلظت‌های یکسان نمک، پارامترهای رشد و میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی افزایش نشان داد اما پراکسیداسیون لیپیدها، میزان فعالیت­های آنزیم­های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و پرولین کاهش یافت. این نتایج نشان داد که اسپری آسکوربیک اسید (به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان) سبب افزایش تحمل به تنش شوری و کاهش اثرات مضر کلرید سدیم در گیاه نخود شده است.

واژه‌های کلیدی: کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداسیون لیپیدها، پرولین
متن کامل [PDF 766 kb]   (1900 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/29 | پذیرش: 1394/5/23 | انتشار: 1394/6/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chenarani M, Safipour Afshar A, Nematpour F S. Physiological and Biochemical Responses of Chickpea (Cicer arietinum L.) to Ascorbic Acid under Salinity Stress. 3 2015; 1 (1) :63-76
URL: http://ijppb.lu.ac.ir/article-1-39-fa.html

چنارانی مهدی، صفی پور افشار اکبر، نعمت پور فاطمه سعید. پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه نخود زراعی Cicer arietinum L.)) به آسکوربیک اسید در تنش شوری. نشریه فیزیولوژی و بیوشیمی گیاهی ایران 1394; 1 (1) :76-63

URL: http://ijppb.lu.ac.ir/article-1-39-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله فیزیولوژی و بیوشیمی گیاهی ایران Iranian Journal of Plant Physiology and Biochemistry
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4514