گروه زیستشناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
چکیده: (16856 مشاهده)
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار میدهد. شوری از طریق اعمال تنش اکسیداتیو به ساختارهای سلولی آسیب میرساند و آنتیاکسیدانها با حذف رادیکالهای آزاد، تحمل به این نوع تنشها را افزایش میدهند. در این پژوهش اثر تنش شوری و اسپری برگ با آسکوربیک اسید بر پارامترهای رشد، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی برگها، میزان فعالیت برخی از آنزیمهای آنتیاکسیدان، تجمع پرولین و پراکسیداسیون لیپیدی غشای سلولی گیاه نخود زراعی Cicer arietinum L.)) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در شرایط گلخانهای، بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار انجام شد. تنش شوری با استفاده از محلول NaCl با غلظتهای صفر، 50، 100 میلی مولار و اسپری برگ با آسکوربیک اسید با غلظتهای صفر، 3 و 6 میلی مولار در مرحله 3 تا 5 برگی اعمال گردید. در گیاهانی که تنها در معرض کلرید سدیم قرار داشتند، در مقایسه با گیاهان شاهد، با افزایش شوری، پارامترهای رشد و مقدار رنگیزههای فتوسنتزی کاهش یافت اما میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز، میزان پرولین و پراکسیداسیون لیپیدها افزایش یافت. در حالیکه گیاهانی که در معرض همزمان کلریدسدیم و آسکوربیک اسید قرار داشتند در مقایسه با گیاهانی که تنها در معرض تنش شوری بودند، در غلظتهای یکسان نمک، پارامترهای رشد و میزان رنگیزههای فتوسنتزی افزایش نشان داد اما پراکسیداسیون لیپیدها، میزان فعالیتهای آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و پرولین کاهش یافت. این نتایج نشان داد که اسپری آسکوربیک اسید (بهعنوان یک آنتیاکسیدان) سبب افزایش تحمل به تنش شوری و کاهش اثرات مضر کلرید سدیم در گیاه نخود شده است.
Chenarani M, Safipour Afshar A, Nematpour F S. Physiological and Biochemical Responses of Chickpea (Cicer arietinum L.) to Ascorbic Acid under Salinity Stress. 3 2015; 1 (1) :63-76 URL: http://ijppb.lu.ac.ir/article-1-39-fa.html
چنارانی مهدی، صفی پور افشار اکبر، نعمت پور فاطمه سعید. پاسخهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه نخود زراعی Cicer arietinum L.)) به آسکوربیک اسید در تنش شوری. نشریه فیزیولوژی و بیوشیمی گیاهی ایران. 1394; 1 (1) :63-76